Myanmars parlament vælger ny Suu Kyi-støtte som præsident

Aung San Suu Kyi har været Myanmars reelle leder, og sådan bliver det formentlig også under ny præsident.

ARKIVFOTO: Win Myint er som forgængeren en trofast støtte af Aung San Suu Kyi, som er landets de facto-leder. Han er også fra regeringspartiet Den Nationale Liga for Demokrati (NLD). Fold sammen
Læs mere
Foto: HEIN HTET

Parlamentet i Myanmar har onsdag valgt Win Myint som landets præsident, efter at Htin Kyaw trådte tilbage i sidste uge efter meldinger om problemer med helbredet.

Win Myint er som forgængeren en trofast støtte af Aung San Suu Kyi, som er landets de facto-leder. Han er også fra regeringspartiet Den Nationale Liga for Demokrati (NLD).

Nobelpristageren Aung San Suu Kyi betragtes som landets reelle leder.

Suu Kyi selv kan dog ikke blive præsident på grund af en paragraf i Myanmars forfatning, der forhindrer hende i at indtage landets øverste embede. Paragraffen blev tilføjet af det tidligere militærstyre.

Hun har officielt titel af udenrigsminister og statsråd.

Htin Kyaw er Aung San Suu Kyis nære ven gennem mange år. De havde den aftale, at Suu Kyi repræsenterede landet og tog stilling til vigtige politiske spørgsmål.

Ifølge landets forfatning har præsidenten stor magt. Men under Htin Kyaw har der været tale om en langt mere ceremoniel rolle, da Aung San Suu Kyi har været landets reelle leder siden 2016.

I parlamentet beskrives Win Myint som en strikt, men rolig politiker med respekt for debatten.

Han er kendt som mere ligefrem og energisk end forgængeren.

»Som advokat og kender af loven ved han, hvad der sker. Det er meget vigtigt, at vi har en leder som ham«, siger partikollegaen Khin Maung Myint.

Det er fortsat et åbent spørgsmål, om Win Myint vil give Aung San Suu Kyi samme handlefrihed, som hun havde under Htin Kyaw, eller om han vil tage en større del af magten, som forfatningen egentlig giver ham.