Myanmars militærleder lover et nyt valg i tv-tale

General Min Aung Hlaing siger, at den nu afsatte leder Aung San Suu Kyi brugte coronakrise til at vinde valg.

 
Myanmars reelle leder, Aung San Suu Kyi, er populær blandt befolkningen og vandt endnu en jordskredssejr ved valget i november, men landets magtfulde militær hævder, at der er blevet svindlet ved valget. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af militærkuppet i Myanmar lover i en tv-tale, at der bliver afholdt et nyt valg i landet.

Det er første gang siden kuppet for en uge siden, at han henvender sig til nationen på tv.

Det sker, mens protesterne mod kupmagerne fortsætter rundt om i Myanmar mandag.

I talen på tv siger general Min Aung Hlaing, at Myanmars valgkommission brugte coronapandemien som en undskyldning til at forhindre et retfærdigt valg i november. Det var blandt andet ikke muligt at føre valgkamp, hævder han.

Han lover, at ved et nyt valg vil magten blive overdraget til vinderen.

»Vi vil få et valg med flere partier, og vi vil overdrage magten til den, som vinder det valg«, siger han.

Men han nævner ikke, hvornår et valg skal finde sted. Militærjuntaen har tidligere bebudet, at en undtagelsestilstand vil være i kraft i mindst et år.

Aung San Suu Kyi blev mandag i sidste uge væltet og anholdt. Hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati, fik 83 procent af stemmerne ved valget i november.

Både internationale observatører og Myanmars valgkommission afviser militærets påstand om valgsvindel.

General Min Aung Hlaing gentager, at valget i november ikke var retfærdigt, og at ingen organisationer står over loven. Men han nævner ikke den afsatte Suu Kyi ved navn.

Siden lørdag har der været meldt om titusinder af mennesker på gaden i Mynmars byer. De kræver, at valgresultatet respekteres.

Meldingen i weekenden lød, at politiet og hæren forholdt sig i ro over for de mange demonstranter. Men mandag blev der skudt med vandkanoner, da mange tusinder igen bevægede sig ud på gaderne i Yangon for at protestere mod kuppet og tilbageholdelsen af den demokratisk valgte Suu Kyi.

Syv distrikter i byen Mandalay, der er Myanmars næststørste by, er blevet erklæret i militær undtagelsestilstand, oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AFP.

/ritzau/Reuter