Myanmars højesteret afviser Reuters-journalisters appel: Skal i fængsel i syv år

To Reuters-journalister blev i 2017 idømt syv års fængsel for deres dækning af Myanmars fordrivelse af det muslimske mindretal rohingyaerne. Nu er deres appel også blevet afvist af landets højesteret.

FILES-COMBO-MYANMAR-ROHINGYA-REUTERS-COURT-MEDIA-RIGHTS
Kyaw Soe Oo og Wa Lone – journalisterne, der blev idømt syv års fængsel i Myanmar – har fået endnu en appel afvist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ye Aung Thu/Reuters/Ritzau Scanpix

Uden for Myanmar har de to journalister vundet bred anerkendelse. 33-årige Wa Lone og 29-årige Kyaw Soe er blevet belønnet med priser, og i denne måned har de modtaget den internationale Pulitzer-pris for international journalistik.

Men inden for Myanmars grænser er historien en anden. Efter at de to Reuters-journalister i fjor blev idømt syv års fængsel, har landets højesteret nu én gang for alle afvist deres appel. Det skriver The Guardian.

De to journalister blev arresteret i december 2017 og fængslet på baggrund af anklager om at have offentliggjort fortroligt materiale. Menneskerettighedsorganisationer og kritikere af dommen mener dog, at de to journalister er blevet fængslet for deres kritiske dækning af Myanmars håndtering af det forfulgte muslimske mindretal rohingyaerne.

Da de blev arresteret, arbejdede de på en historie om ti rohingyaer, som var blevet dræbt af soldater og indbyggere i en buddhistisk landsby, skriver The Guardian.

Rohingyaerne er det muslimske mindretal, som Myanmars militær slog hårdt ned på i august 2017. Ifølge FN er over 700.000 rohingyaer flygtet til Bangladesh siden da, og FN har beskrevet drabene på rohingyaerne som et folkemord og opfordret til, at Myanmars militærgeneraler stilles for en domstol og tiltales for mord.

Det fortrolige materiale, de to journalister er fængslet for angiveligt at ville publicere, har de selv nægtet at have kendskab til. De fastholder, at politiet har plantet bevismateriale på dem, inden de blev anholdt, skriver The Guardian.

Det er den anden appel, de to journalister får afvist. Forrige gang det skete, opfordrede USAs vicepræsident, Mike Pence, Myanmars leder, Aung San Suu Kyi, til at skride ind og hjælpe de to journalister. Det afviste hun dog, fordi sagen ifølge hende »intet har med ytringsfrihed at gøre«, skriver The Guardian.