Myanmars hær frigiver børnesoldater

109 børn er blevet frigivet af Myanmars hær. Der er stadig børn i hærens rækker, men FN har fået lovning på, at det er slut med den udskældte praksis.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MYANMAR: Myanmars hær har frigivet 109 mindreårige drenge, der hidtil har fungeret som børnesoldater. Det oplyser FN ifølge Reuters og betegner det som den største frigivelse af børnesoldater i landet til dato.

Selv om det tolkes som et fremskridt, så er det dog stadig et problem, at mindreårige drenge rekrutteres til at slås for både regeringsstyrker og oprørsgrupper, lyder det fra FN.

Bertrand Bainvel, leder af FNs børnefond Unicef i Myanmar, siger, at frigivelsen skyldes, at militæret ønsker at professionalisere sine styrker, og at børnesoldater kan stå i vejen for et øget samarbejde med udenlandske tropper.

»Der er et tilsagn fra Tatmadaw om, at denne praksis skal udryddes fra egne rækker,« siger han med henvisning til det navn, som Myanmars hær ofte går under.

Militæret har regeret Myanmar i 49 år og er flere gange blevet mødt med international kritik for at krænke menneskerettighederne ved blandt andet at gøre brug af børnesoldater.

I 2011 overtog en mere reformvenlig og delvist civil regering magten i det sydøstasiatiske land, og siden har den samarbejdet med FN om at få børnesoldaterne ud af militæret. Siden juni 2012 har regeringen sørget for, at 472 børn ikke længere skal henslæbe deres dage med at eksercere eller deltage i militærøvelser.

Selv om rekrutteringen af mindreårige til Myanmars hær er dalende, er der stadig fattige familier, som sender deres drenge ind at tjene, fordi de har brug for indtægten.

Rekrutteringen foregår ofte i Myanmars to største byer Yangon og Mandalay, og det er ofte civile, der får børnene indrulleret, blandt andet ved at forfalske deres identitetspapirer, så de fremstår ældre. Det gør det svært at få et reelt overblik over, hvor mange børn der er i hæren.

»Det er et svært spørgsmål, og det er ikke til at sige, hvor mange, der er,« siger Bertrand Bainvel til Reuters.