Myanmar venter spændt på pavens tale under flygtningekrise

Mens Myanmar er præget af etnisk splittelse og alvorlig flygtningekrise mødes paven med Aung San Suu Kyi.

Under et besøg i Myanmar, der for tiden er i fokus på grund af en stor flygtningekrise, mødes pave Frans tirsdag med Aung San Suu Kyi, som er landets de facto leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: LYNN BO BO

Under et besøg i Myanmar, der for tiden er i fokus på grund af en stor flygtningekrise, mødes pave Frans tirsdag med Aung San Suu Kyi, som er landets de facto leder.

Pavens tale til Suu Kyi ventes i spænding, da både FN og USA har betegnet myndighedernes behandling af det muslimske mindretal rohingyaerne som "etnisk udrensning".

620.000 mennesker er ifølge FN flygtet fra den vestlige delstat Rakhine til nabolandet Bangladesh.

Flygtningestrømmen tog fart, da en gruppe militante rohingyaer angreb sikkerhedsposter i sommer. Derpå sendte militæret soldater ind i delstaten, hvor landsbyer blev brændt ned, og rohingyaer blev drevet på flugt.

Det muslimske mindretals huse blev plyndret. Kvinder og piger blev voldtaget.

Derfor ventes pavens udlægning af konflikten i spænding. Katolske ledere i Myanmar har dog sagt, at Aung San Suu Kyi, som også er udenrigsminister, ikke kan kritisere militæret.

Katolikkerne appellerer til, at man støtter hendes forsøg på at skubbe Myanmar i demokratisk retning, hvor der er plads til alle religiøse minoriteter.

Buddhisme er den dominerende religion i landet. Næsten ni ud af ti er buddhister. Kristendommen er næststørst - et par procent større end islam.