Myanmar løslader politiske fanger – og anholder mange igen

Ifølge medier og ngo er mange politiske fanger anholdt igen efter at være løsladt fra Myanmars fængsler.

Nogle af de løsladte politiske fanger jubler og vinker fra de åbne vinduer på den bus, der kører dem ud af Insein-fængslet i Yangon tirsdag. Str/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myanmars militærstyre har løsladt hundredvis af politiske fanger i de seneste dage.

Men flere af dem er hurtigt blevet anholdt igen. Det oplyser menneskerettighedsgrupper og medier i landet tirsdag.

Flere medier kunne sent mandag aften lokal tid kunne rapportere om de første løsladelser af politikere, aktivister, journalister og mange andre fra landets fængsler. Kort efter kom der meldinger om, at flere hurtigt var tilbage i fængsel.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra hverken militærstyrets talsmand eller en talsmand for fængselsvæsnet.

Men ifølge Hjælpeorganisationen for Politiske Fanger (AAPP) er status tirsdag aften lokal tid, at mindst 40 blev anholdt igen, så snart de var løsladt.

AAPP har dokumenteret drab og anholdelser, siden militæret væltede den folkevalgte regering og tog magten ved et kup 1. februar.

Medierne Democratic Voice of Burma og Khit Thit Media oplyser også, at mange af de løsladte er anholdt igen.

De hundredvis af løsladelser kommer, efter at statsligt tv mandag kunne meddele, at der ville blive givet amnesti til over 5600 mennesker.

Fælles for dem er, at de er blevet anholdt eller er efterlyst i forbindelse med protester mod militærets magtovertagelse.

Meddelelsen kom efter en tale fra militærstyrets leder, Min Aung Hlaing. Her lovede han, at hans regering står for fred og demokrati.

En del aktivister ser det imidlertid som tegn på, at styret forsøger at genopbygge sit sønderrevne internationale ry.

Særligt efter at Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Lande (Asean) besluttede at udelukke Min Aung Hlaing fra et topmøde i næste uge.

FNs særlige udsending til Myanmar, Tom Andrews, glæder sig over, at styret vil give amnesti til de over 5600 fanger. Men han understreger, at det er »skandaløst,« at de i første omgang blev fængslet.

»Juntaen løslader politiske fanger i Myanmar, ikke fordi de har skiftet mening, men på grund af pres,« skriver han på Twitter.

Blandt de hundredvis af løsladte er en talsmand for det afsatte regeringsparti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD). Talsmanden, Monywa Aung Shin, blev anholdt 1. februar. Han har tilbragt over otte måneder i fængsel.

Myanmars mest kendte politiker, Aung San Suu Kyi, har stiftet NLD. Hun sidder fortsat i husarrest og er tiltalt for en række påståede lovovertrædelser.

/ritzau/Reuters