Mussolini havde affære med Italiens sidste dronning

Brev fra Mussolinis afdøde søn hævder, at diktatoren havde et romantisk forhold til Marie-José, som var gift med Italiens sidste konge.

Italiens sidste dronning Marie-José var en én af Mussolinis mange elskerinder på trods af gensidig afsky udadtil. Det står et i et nu offentliggjort brev, skrevet af Mussolinis søn. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke meget er holdt hemmeligt om den italienske diktator Benito Mussolinis omtumlede privatliv. Bortset fra hans sande forhold til prinsesse Marie-José af Belgien – kvinden, som i en måned var Italiens sidste dronning og i øvrigt arg modstander af fascismen.

Forholdet mellem Mussolini og Marie-José er notorisk kendt som køligt og ikke-eksisterende, og udadtil havde de blot et skuldertræk tilovers for hinanden, men ifølge et gammelt brev, som i går blev gengivet af det italienske ugeblad Oggi, skulle der have været en romantisk affære mellem de to.

Flere har ellers cementeret det modsatte. Blandt andet Mussolinis sidste store flamme, hans elskerinde Claretta Petacci, som i sin dagbog hævdede, at den belgiske prinsesse i 1937 forsøgte at forføre den italienske diktator nær Rom. Uden held. Men i det nu offentliggjorte brev citerer Mussolinis søn Romano sin mor, Rachele Guidi, for at der skulle have været ”et kortvarigt men intimt og romantisk forhold” mellem den italienske diktator og den belgiske prinsesse, Marie-José, som var gift med den italienske kronprins Umberto.

Blandt italienske mænd

Marie José blev født i 1906, som datter af den belgiske konge, Albert I. Mens hun stadig var barn, blev det besluttet, at hun skulle ægtes ind i den italienske kongefamilie, hvorfor hun i 1930 blev gift med den italienske kronprins Umberto. Ifølge Marie-José selv var ægteskabet ulykkeligt, og hun blev skilt fra sin mand, da det italienske monarki blev afskaffet ved en folkeafstemning i 1946. Hun var derfor Italiens sidste dronning – dog kun i én måned.

I modsætning til resten af det italienske kongehus var Marie-José modstander af fascismen og under Anden Verdenskrig forsøgte hun at få en fredsaftale med USA i hus, hvilket dog mislykkedes.

Men hun var åbenbart ikke modstander af den fascistiske, kvindeglade diktator Mussolini i hans private gemakker. Diktatoren var efter sigende så promiskuøs, at han dagligt havde sex med mindst én kvinde på sit kontor i Palazzo Venezia indtil diktaturets sammenbrud i 1943.

Men Mussolini havde dog ikke meget til overs for Marie-José – i hvert fald ifølge elskerinden Claretta Petaccis dagbøger fra perioden. Her står det beskrevet, hvordan den belgiske prinsesse havde forsøgt at forføre diktatoren på en jagtejendom syd for Rom, hvor Mussolini residerede med sine mange elskerinder. Petacci citerer Mussolini:

- Marie-José kom ind på mit værelse og sagde ”Med forlov”, hvorefter hun med en lille bevægelse lod kjole falde og stod næsten nøgen.

Men ifølge dagbogens optegnelser fandt Mussolini prinsessen "frastødende".

Mussolinis søn: De havde et romantisk forhold

Det passer bare ikke, hvis man skal tro Mussolinis yngste søn, som i 1971 sendte det - nu offentliggjorte - brev til Antonio Terzi, der var stedfortrædende redaktør for den italienske avis Corriere della Sera. I brevet står der:

- Der blev ofte talt om de romantiske og politiske forbindelser mellem Marie-José og min far derhjemme, og min mor var altid hudløst ærlig: Der var en kort periode med intime romantiske relationer mellem min far og den belgiske prinsesse.

Brevet blev fundet i en bunke af Antonio Terzas papirer, og Romano Mussolinis enke har bekræftet brevets autenticitet.

Trods folkets foragt for det italienske kongehus' støtte til Mussolini og fascismen, klyngede familien sig til tronen efter diktatorens fald. Kronprins Umberto blev udråbt til konge i maj 1946, men han nåede kun at regere i 34 dage, før monarkiet også faldt ved en folkeafstemning. Umberto bærer derfor øgenavnet " maj-kongen".

Marie-José blev skilt fra Umberto og flyttede efterfølgende til Schweiz, hvor hun levede det meste af sit liv og døde i 2001.