Muslimsk-jødisk ægteskab skaber vrede

Jødisk gruppe fra Jerusalem truer med at spolere bryllupsfesten i morgen for Mahmoud og Morel, fordi de er et blandet muslimsk-jødisk par.

Søndag gifter en ungt par sig i Israel. Men der ventes en stor demonstration indkaldt af en højreorienteret jødisk gruppe i forbindelse med brylluppet mellem den jødiske kvinde og den muslimske mand.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Jeg skal til bryllup på søndag,« siger han og fører fingeren hen over skærmen på sin iPhone. Tomer, en ung frisør fra Jerusalem, et billede af en bryllupsinvitation. Der står Mahmoud Mansour og Morel Malka med hebraiske bogstaver. En muslimsk mand og en jødisk kvinde. Brylluppet finder sted i morgen i den israelske by Rishon.

Tomer er ikke på gæstelisten. Han er en af mange fra Jerusalem, der planlægger at møde op til brylluppet med trommer, horn og håb om at ødelægge festen for det blandede par.

I løbet af de seneste dage har den racistiske jødiske gruppe Lehava opfordret jødiske israelere til at møde op til brylluppet i en sidste indsats for at forhindre en jødisk pige i at begå det de mener er en alvorlig fejl.

»Du er nødt til at forstå, at vi gør det for hendes eget bedste,« siger Tomer, der ikke er medlem af Lehava, men som klart bakker op om gruppens opfordring.

Facebook har lukket Lehavas side, fordi den nu er anmeldt for racisme af israelske menneskerettighedsgrupper. Men andre sociale medier spreder begge invitationer – både til bryllup og moddemonstrationen – blandt israelere.

Shiraz, en 18-årig bagerlærling er en af dem, der har modtaget Lehavas opfordring på appen Whatsapp.

»Jeg har ikke tænkt mig at tage derhen. Men jeg er helt enig. Et bryllup mellem en jødisk kvinde og en muslim er uacceptabelt. Jeg er sikker på, at hun vil takke demonstranterne i fremtiden, hvis brylluppet bliver aflyst,« siger hun.Ifølge flere medlemmer af Lehava håber gruppen på et massivt fremmøde på mindst et par tusinde demonstranter mod det blandede ægteskab. Lehava definerer sig selv som en gruppe, der værner om jødiske piger og aktivt modarbejder parforhold mellem jøder og ikke-jøder.

Tegn på racisme

Intet tyder på at Mahmoud og Morel, der bor sammen i Jaffa har ændret mening efter de seneste dages trusler om demonstrationer.

Ifølge israelske medier har Mahmoud Mansour hyret 14 udsmidere som skal sørge for, at brylluppet kan forløbe planmæssigt. I løbet af de seneste ugers krig mellem Israel og Hamas er spændingerne vokset mellem israelske venstrefløjsaktivister og højrefløjen. Ved flere lejligheder har højrefløjsaktivister overfaldet demonstranter fra venstrefløjen fysisk. Lehava-gruppen fra Jerusalem har været aktiv i anti-araber demonstrationer i Jerusalems centrum. Demonstrationer, der er mundet ud i racistiske fordømmelser af arabere og forsøg på at lynche tilfældige arabiske forbipasserende. Flere steder i Jerusalem er det muligt at se Lehavas plakater. På en af dem står der på arabisk og hebraisk: »Du skal ikke engang vove at tænke på en jødisk kvinde«. Under plakaten står Lehavas telefonnummer, så anonyme kan ringe ind og dele oplysninger om blandede par i byen.

Unge arabere i Jerusalem siger, at Lehava også fungerer som en slags uofficielt sædelighedspoliti, hvor såkaldte tæskehold vandrer rundt i byens natteliv for at drive de arabere på flugt, som vover at gå ud med jødinder.

Almindeligt med ægteskaber på tværs

Den israelske venstrefløjshistoriker Zeev Sternhell, som mistede både mor og søster under holocaust, retter skarp kritik mod den meget tydelige intolerance blandt dele af Israels befolkning. I et interview med dagbladet Haaretz siger han, at han ser tegn på fascisme i Israel. Bl.a. fordi akademikere og journalister, der forholder sig kritisk til Israels ageren i Gaza enten risikerer at blive fyret eller må beskyttes mod overgreb, som klummeskribenten Gideon Levi fra Haaretz. Ifølge en undersøgelse foretaget af avisen er op mod ti pct. af alle ægteskaber i Israel såkaldte blandede ægteskaber på tværs af religiøse tilhørsforhold.

Det er ikke muligt at blive viet officielt i Israel, hvis ægteskabet er mellem en jøde og en ikke-jøde. Men indenrigsministeriet anerkender teknisk set vielser, der foretages uden for Israel. For langt størstedelens vedkommende er de blandede ægteskaber mellem en jøde og en person med kristen europæisk, russisk eller amerikansk baggrund. Kun 0,03 af de blandede ægteskaber i Israel er indgået mellem en jøde og en araber.