Muslimer over hele verden tager afstand fra ny Muhammed-tegning

Satirebladet Charlie Hebdo er onsdag udkommet med en Muhammed-tegning på forsiden. Det er en unødig provokation, mener en række fremtrædende muslimer.

Franskmændene stod i kø fra morgenstunden for at sikre sig et eksemplar af det nye Charlie Hebdo. Sælgere af bladet måtte hurtigt melde alt udsolgt, selv om bladet er blevet trykt i 3 millioner eksemplarer. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN PIERRE MULLER

Mens massakren på det franske satireblad Charlie Hebdo har fået debatten om islamisk radikalisering, global sikkerhed og ytringsfrihed til at blusse op over store dele af verden, så er arbejdet fortsat på bladets redaktion.

Her har de overlevende tegnere, journalister og redaktører produceret en ny udgave af magasinet, der onsdag udkom med en karikatur af profeten Muhammed på forsiden. Og det er en unødig provokation, lyder det fra muslimer over hele verden.

På udgivelsesdagen onsdag valgte Iran at fordømme den »fornærmende« karikatur af profeten.

»Vi fordømmer det franske ugeblads provokerende handling, fordi det sårer muslimers følelser,« siger talsperson for Irans udenrigsministerium Marzieh Afkham ifølge iranfrontpage.com.

»Misbruget af ytringsfrihed i Vesten er uacceptabelt,« understreger hun.

Stormuftien i Egypten, Shawqi Allam, havde desuden på forhånd advaret Charlie Hebdo mod at publicere en ny karikatur af Muhammed med den begrundelse, at det »er en racistisk handling«, der vil oprøre og provokere muslimer.

»Denne udgivelse vil skabe en ny bølge af had i franske og vestlige samfund generelt, og magasinets handlinger tjener ikke sameksistensen eller dialogen,« udtaler han.

12 personer blev dræbt i sidste uges angreb mod Charlie Hebdo, som brødrene Cherif og Said Kouachi stod bag. Bladet har også tidligere bragt karikaturer af Muhammed, og angrebet vurderes at have været drevet af religiøs fanatisme.

Franske muslimske ledere har opfordret muslimske medborgere til at bevare roen og respektere retten til ytringsfrihed.

Det budskab har blandt andet lydt fra Abdelbaki Attaf, en leder i en moské i Gennevilliers, som den ene af de to fransk-algeriske brødre lejlighedsvist besøgte.

»Det, der er ubehageligt for os, er afbildningen af profeten,« sagde Abdelbaki Attaf tirsdag til Reuters. Her deltog han ved begravelsen af betjenten Ahmed Merabet, der blev dræbt i angrebet mod Charlie Hebdos redaktion i Paris for en uge siden.

»Enhver ansvarlig muslim vil finde det svært at acceptere det. Men vi skal ikke forbyde det,« sagde Abdelbaki Attaf.

Præsident for Den Muslimske Sammenslutning i England Omer el-Hamdoon siger ifølge The Guardian, at hans »første reaktion på tegningen er afsky.«

Samtidig påpeger han, at offentliggørelsen af den franske Muhammed-tegning »ikke adskiller sig meget fra det, vi så tilbage i 2005 med de danske tegninger, hvor medier gik i en cyklus, hvor de udelukkende publicerede tegningerne for at udvise trods.«

Og det er at fornærme, ikke at anvende sin ytringsfrihed, mener han.

Prins Hassan bin Talal af Jordan har meldt ud, at den nyeste tegning »har puttet mere salt i såret.«