Muslim fortryder trusler mod Danmark

En 27-årig britisk muslim, der står anklaget for at opfordre til mord og racisme forklarede i går i retten, at han ikke mente det for alvor, da han råbte at Danmark skulle bombes for Muhammed-tegningerne.

LONDON: Det var megafonen, der tog magten, og de store følelser, der styrede tungebåndet.

Sådan udlagde den britiske muslim Umran Javed selv sine udbrud foran den danske ambassade i London i februar sidste år, da han råbte dunder mod Danmark og Vesten i almindelighed.

Foran 250-350 demonstranter, der blandt andet brændte Dannebrog, råbte Umran Javed blandt andet, at Danmark ville komme til at betale i blod for Muhammed-tegningerne, der først blev offentliggjort i Jyllands-Posten, og han henviste blandt andet til filminstruktør Theo van Goghs skæbne. Hollænderen blev dræbt, efter han stod bag en film, der forholdte sig kritisk til islam.

Blandt de mere direkte udtalelser fra Umran Javed var direkte opfordringer til at bombe både Danmark og USA. Udgydelserne blev optaget på video af det britiske politi Scotland Yard under demonstrationen sidste år. Båndene blev i går spillet for juryen, der skal tage stilling til om den 27-årige har brudt den britiske lovgivning, der forbyder at opfordre til mord, vold og racisme.

Skuffet over sig selv
Umran Javed sagde i går i retten, at han var skuffet over sig selv, og at han ikke reelt havde intentioner om at skade nogen nation eller nogen person.

»Jeg lod mig ganske enkelt rive med af de meget store følelser, jeg har,« forklarede han.

Hverken Umrad Javed eller nogen af hans meddemonstranter blev arresteret i forbindelse med demonstrationen, fordi Scotland Yard frygtede, at det kunne føre til voldelige optøjer. I stedet samlede politiet bevismateriale og gik senere i gang med den efterforskning, der nu har ført til tiltalen mod Javed, der ifølge den britiske anklagemyndighed var en af de ledende talere under demonstrationen mod ambassadebygningen i Londons Knightsbridge.

En senere ransagning af den 27-åriges hjem i Birmingham afslørede blandt andet en række brochurer, der beskæftigede sig med »fornærmelse af profeten Muhammed« og konkluderede, at personer, der talte imod islam skulle »mødes med sværdet, hvor end de befinder sig«. Folderen kritiserede også muslimer, der havde udtalt, at de ville stille sig tilfreds med en undskyldning for Muhammed-tegningerne.