Musharraf vil træde tilbage

Pakistans præsident, tidligere general Pervez Musharraf, træder tilbage.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pakistans præsident, tidligere general Pervez Musharraf, meddelte i en tale til den pakistanske befolkning mandag formiddag dansk tid, at han trækker sig fra præsidentposten.

- Jeg vil indgive min afskedsbegæring i dag, siger præsidenten ifølge Reuters.

Det sker for at undgå en pinlig rigsretssag for de forbrydelser som den nuværende demokratisk valgte regeringskoalition mener, at han er ansvarlig for under sin embedsperiode.

Sharraf sagde i sin tale, at han vil sætte Pakistans ve og vel over sine egne behov, men afviste i øvrigt beskyldningerne mod ham som grundløse.

Beskyldningerne går fra magtmisbrug og til overtrædelser af den pakistanske grundlov med indførelse af undtagelsestilstand.

Musharraf henviste i sin tale bl.a. også til, at Pakistan reelt var erklæret en fejlslagen stat og stod foran et økonomisk kollaps, da han overtog magten ved et militærkup i 1999.

Lokale medier meddeler, at Musharraf før sin annoncering var blevet garanteret frit lejde ud af Pakistan.

Musharraf har under den seneste del af sin embedsperiode været en omdiskuteret men tæt allieret af USA i krigen mod terror.

Men Musharraf har ikke blot gjort sig upopulær i landets mere demokratisk indstillede kredse. Også blandt landets fundamentalistiske muslimske befolkningsgrupper er Musharraf forhadt for de angreb som militæret rettet imod stammeområderne, hvor både Taleban og al-Qaeda har fået et betydeligt frirum.

Militante muslimske grupper har ved talrige lejligheder forsøgt at myrde ham, med bl.a. vejsidebomber og har opfordret til decideret opstand.

Musharraf tabte i 2007 meget af sin respekt både internationalt og nationalt da han fyrede landets højesteretsdommere kort tid før, at de ville have erklæret genvalget af ham for ugyldigt.

Der har gennem de seneste dage været spekulationer i såvel pakistansk som international presse om , at Musharraf ville gå af, og så sent som søndag skrev det amerikanske tidsskrift Newsweek, at Musharraf var på vej væk.