Murtaja var kun 13 år, da han blev fængslet i Saudi-Arabien – nu, fire år senere, skal han henrettes

Som 13-årig blev den saudiske teenager Murtaja Qureiris anholdt for at have »sået et oprør« mod regimet. Efter fire år i fængsel skal den nu 18-årige mand henrettes.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine/AFP/Ritzau Scanpix

Murtaja Qureiris var ti år gammel, da han satte en megafon for munden og krævede menneskerettigheder i Saudi-Arabien.

Omgivet af 30 andre cyklister førte han an i et cykeloptog af drenge, som protesterede mod Saudi-Arabiens regime. Det var under det begyndende arabiske forår, der i 2011 rullede over regionen og afsatte regimer i Tunesien, Egypten og Libyen. Men sådan gik det aldrig i Saudi-Arabien.

Tre år senere blev den 13-årige teenager anholdt og fængslet, fordi han havde deltaget i flere demonstrationer efter cykeloptoget. Murtaja var blandt andet sigtet for at have siddet bag på sin bror Alis motorcykel, da Ali angiveligt kastede molotovcocktails mod en politistation i det østlige Saudi-Arabien, skriver CNN, som har fået eksklusiv adgang til sagens dokumenter og Murtaja Qureiris historie.

Straffen var hård. Murtaja Qureiris blev hurtigt kendt som den yngste politiske fange i Saudi-Arabiens fængsler. Efter fire års varetægtsfængsling forbereder den nu 18-årige teenager sig på sin endelige straf: Han skal henrettes.

Det er ifølge CNN uklart, hvad den kriminelle lavalder er i Saudi-Arabien, men i 2006 informerede styret om, at man skulle være 12 år gammel for at kunne blive retsforfulgt i landet, ifølge Human Rights Watch.

Saudi-Arabien har fastholdt over for FN, at styret i dag ikke retsforfølger folk for forbrydelser, de har begået, før de er 12 år gamle. Men Mutarja Qureiris er altså blandt andet sigtet for noget, han gjorde som tiårig, skriver CNN.

Ved Saudi-Arabiens terrordomstol står han blandt andet anklaget for at »tilhøre en ekstremistisk terrorgruppe«, at have deltaget i voldelige protester mod regimet, at have hjulpet med at bygge molotovcocktails og for at have deltaget i sin brors begravelse i 2011, skriver CNN.

Myndighederne mener, at Murtaja Qureiris med sine handlinger har været med til at »så et oprør« mod regimet, står der i sagsakterne.

Og for dét går anklagerne nu angiveligt efter den hårdest mulige dødsstraf til ham. Efter henrettelsen kan han ifølge Saudi-Arabiens strenge sharialove risikere at blive korsfæstet eller lemlæstet, skriver CNN.

Ifølge FNs arbejdsgruppe for tilfældige varetægtsfængslinger deltog Murtaja Qureiri kun i fredelige protester, og hans anholdelse er ugyldig. En saudisk aktivist, som opholder sig uden for landet i dag, men var til stede under protesterne i 2011, siger også, at der ingen beviser er for, at demonstrationerne var voldelige.

Selv om Murtaja Qureiris i dag har nægtet sig skyldig i anklagerne, gemmer hans sagsfiler angiveligt på flere tilståelser, som han gav til myndighederne, da han blev arresteret.

Han siger selv, at tilståelserne blev tvunget ud af ham, og ifølge FNs arbejdsgruppe for tilfældige varetægtsfængslinger er der stor sandsynlighed for, at den mindreårige er blevet tortureret i fængslet.

Ud af de fire år, Murtaja Qureiri har tilbragt i fængslet, har han i mere end ét år befundet sig i en isolationscelle, skriver CNN.

Saudi-Arabien er et af de lande, der henretter flest mennesker i verden, og har flere gange fået kritik for også at have henrettet personer, som var under den kriminelle lavalder, da de begik de forbrydelser, de har været anklaget for.

I april henrettede Saudi-Arabien 37 mænd, som hovedsageligt tilhørte landets shiamuslimske mindretal.

I marts kom det frem, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, står bag en slags interventionsgruppe, som har til opgave at lukke munden på regimets kritikere. I året op til drabet på den regimekritiske journalist Jamal Khashoggi stod gruppen bag kidnapninger, overvågning, tortur og fængslinger af folk, der udtalte sig kritisk om styret.

Ifølge beretninger fra to organisationer bliver anholdte aktivister tortureret med elektriske stød, slag og seksuelle krænkelser i Saudi-Arabiens fængsler.

Ifølge CNN kan der kun uddeles dødsstraf i Saudi-Arabien, hvis ordren kommer direkte fra landets kong Salman – eller hans søn og tronfølger Mohammed bin Salman.