Mund- og klovsyge kan skabe inflation i Storbritannien

Testresultater viste tirsdag, at der er fundet mund- og klovsyge hos nok en besætning engelske køer på en gård i karantæneområde. Udbruddet kan true økonomien.

Testresultater bekræftede tirsdag ifølge Ritzau, at der er fundet endnu et tilfælde af mund- og klovsyge hos en besætning engelske køer på en gård i det karantæneramte område omkring Surrey. Det meddelte den britiske miljøminister, Hillary Benn.

Storbritannien følger sagen med den smertefulde erindring om 2001, da sygdommen hærgede Storbritannien og omkring otte millioner dyr måtte aflives. Dengang kostede mund- og klovsygen briterne et beløb, der svarer til 90 milliarder danske kroner.

Så galt er der ingen, der tør frygte, det går denne gang. Men selv om udbruddet bliver begrænset, så kan det alligevel få betydning for den britiske økonomi. EU har allerede nedlagt importforbud for en række britiske landbrugsprodukter, og det kommer til at kunne mærkes på Storbritanniens kødindustri, som hvert år eksporterer for én milliard pund. Det svarer til mere end 10 milliarder danske kroner.

Landbrugssektoren har allerede fået et skud for boven under sommerens oversvømmelser, og med mund- og klovsygen oveni kan det sammenlagt komme til at påvirke briternes bruttonationalprodukt i negativ retning.

- Bruttonationalproduktet vil fortsat være en bekymring, siger økonom Mark Miller fra bankkoncernen HBOS til nyhedsbureauet Reuters.

Der er nemlig risiko for, at kødpriserne vil stige i Storbritannien og dermed forværre en generel inflation, som allerede nu ligger over nationalbankens mål på to procent.

Samtidig har de spanske myndigheder slået mund- og klovsygealarm på 48 gårde, som siden juni har importeret knap 2000 stykker kvæg fra Storbritannien. Og selv om ingen af dem kommer fra det område sydvest for London, hvor sygdommen er fundet, så tager myndighederne ingen chancer.

- Alle 48 gårde skal kontrolleres omgående og holdes under observation i mindst ti dage, lyder påbuddet fra det spanske fødevare- og landbrugsministerium.

Polen har i mellemtiden forbudt alle, som ankommer til Polen fra England, at tage sandwiches og andre ferske fødevarer med sig. Flypassagerer bliver bedt om at smide alt mad ud, som de måtte have med sig.

- Mange polakker arbejder i Storbritannien. Især i landbruget. Og vi kan ikke vide, hvilken gård de har taget deres mad med fra, siger Janusz Zwiazek, der er talsmand for de polske veterinærmyndigheder.

Imens sidder landmanden, hvis besætning først blev ramt af sygdommen, hjemme i på sin gård i England og er fuldstændig grædefærdig.

- Da sygdommen blev konstateret, kunne vi slet ikke tro det. Vi var fuldstændig chokerede helt sønderknuste, fortæller landmand Roger Pride.

Han mener selv, at viruset er kommet til hans gård i forbindelser med de nylige oversvømmelser i Storbritannien. Han afviser, at nogen fra hans gård har haft kontakt med det forskningscenter i den nærliggende by Pirbright, som er under mistanke for at have ladet viruset slippe ud.

Imens venter Briterne på en rapport, som skal fastslå, om det var fejl på laboratoriet, der var skyld i, at mund- og klovsygen nu for første gang siden 2001 atter er brudt ud i Storbritannien.

Premierminister Gordon Brown forventede at modtage rapporten sent tirsdag.

/ritzau/