Mund- og Klovsyge i Storbritannien

Forbud mod at flytte kreaturer og svin i Storbritannien, efter at der er konstateret mund- og klovsyge på en gård i Guildford nær London.

Storbritannien er ved at træffe alle de forholdsregler, som EU's lovgivning foreskriver, for at bekæmpe et udbrud af mund- og klovsyge på en landbrugsejendom sydvest for London, sagde EU-Kommissionen lørdag.

Et landsdækkende forbud mod at flytte kreaturer og svin er blevet indført, efter at de veterinære myndigheder fredag bekræftede et tilfælde af den frygtede sygdom på en landbrugsejendom i Guildford i grevskabet Surrey sydvest for London.

Premierminister Gordon Brown afbrød sin ferie i en anden del af Storbritannien og hastede tilbage til London efter udbruddet af den stærkt smitsomme kvægsygdom.

Der er i London frygt for en gentagelse af en epidemi, som i 2001 ødelagde store dele af landets landbrug. Dengang blev mellem 6,5 og 10 millioner dyr tilintetgjort, turistindustrien blev sat i stå, hæren blev indsat, og et planlagt parlamentsvalg blev udskudt, mens regeringen blev kritiseret for at have reageret for langsomt. Sygdommen, der blev opdaget i omkring 2000 landbrug over hele landet, kostede den britiske stat omkrig otte milliarder pund.

/ritzau/Reuters