Muligt spor af forsvunden ubåd: Håb om redning før ilten slipper op

Et amerikansk flådefly har observeret en genstand på havbunden, der kan være havareret argentinsk ubåd. Besætningen har kun ilt til kort tid.

Norberto Rodriguez venter på nyt om sin nevø, Luis Rodriguez, der er blandt de 44 besætningsmedlemmer ombord på den forsvundne argentinske ubåd. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCOS BRINDICCI

Seks døgn er der gået siden seneste sikre livstegn. Den sidste melding fra kaptajnen lød, at det argentinske ubåd havde problemer med strømforsyningen. Så blev der tavst.

Siden har en omfattende eftersøgningsoperation forsøgt at lokalisere ubåden og den 44 mand store besætning.

Eftersøgningen foregår i et kapløb med tiden, da ubådens besætning kun har ilt til omkring syv døgn. Flere gange har fejlagtige meldinger om bankelyde og nødsignaler givet falsk håb.

Nu melder argentinske medier imidlertid, at et amerikansk flådefly har observeret en genstand på havbunden på omkring 70 meters dybde.

Det skriver lokale argentinske medier ifølge nyhedsbureauet DPA. En miniubåd er sendt til stedet 300 kilometer øst for den argentinske havneby Puerto Madryn.

Voksende bekymring om iltmangel

Samtidig er et hospital i byen Comodo Rivadavia blevet bedt om at aflyse planlagte operationer og forberede sig på mulige tilskadekomne og omkomne.

De seneste oplysninger er ikke bekræftet af den argentinske flåde.

Besætningens skæbne er fortsat uvis. Der er ingen tegn på, at ubåden har frigivet et sporingssignal, som det er normal procedure ved haveri.

»Vores bekymringer over iltreserverne vokser,« sagde Enrique Balbi, talsmand for flåden i Argentinas hovedstad, Buenos Aires, tirsdag.

Den præcise mængde ilt til rådighed afhænger af, hvornår ubåden sidst var ved overfladen, strømforsyningen og en række andre faktorer.

13 fly og 17 skibe fra Argentina deltager i eftersøgningen, der også assisteres af den amerikanske flåde og et britisk forskningsskib. Redningsskibene kæmper samtidig med hårdt vejr og høje bølger i området.

Ubåden er bygget i Tyskland i 1985. Den gennemgik omfattende renovering i 2014.

Den argentinske flåde mistede kontakten med ubåden 15. november efter en øvelse nær Argentinas sydspids. Ombord på ubåden er blandt andre landets første kvindelige ubådsofficer, Eliana Krawzcuk.

De pårørende er samlet på flådebasen i Mar Del Plata, hvor de forgæves har ventet på sikre livstegn i snart en uge.

»Ofte går jeg ned til kysten og beder til at min søn vender tilbage til mig,« siger Maria Victoria Morales, hvis søn Luis Esteban Garcia er ombord på ubåden,  til L.A. Times.