Mulig islamistisk terror i Dortmund: »Vores liv kan ikke beskyttes længere«

Terror er efterhånden blevet hverdag i Tyskland. Efter fundet af islamistisk tilståelse nær spillerbus i Dortmund arbejder tysk politi intenst for at sikre onsdag aftens omkamp

Foto: PATRIK STOLLARZ. Tysk politi eskorterer Dortmunds spillere væk efter angreb på fodboldklubbens spillerbus. Politiet efterforsker en mulig islamistisk motivation bag tirsdagens attentat i Dortmund.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN:  Frygten for islamistisk terror er atter spillevende i Tyskland efter aflysningen af tirsdagens Champions League-semifinale mellem BVB Dortmund og AS Monaco.

Onsdag morgen meddelte tysk politi, at man arbejder på højtryk for at verificere ægtheden af et brev, der blev fundet i nærheden af det sted, hvor Dortmunds spillerbus tirsdag aften blev ramt af tre eksplosioner.

Ifølge avisen Die Welt indledes brevet med ordene »I Allahs navn, den nådige og barmhjertige «. I brevet skulle der angiveligt være henvist til angrebet med en lastbil på et julemarked i Berlin 19. december 2016 og tyske Tornado-flys indsats mod Islamisk Stat i Syrien Indtil videre vil politiet dog ikke udelukke, at der kan være tale om falske spor, der bevidst sigter til at vildlede efterforskningen.

Under alle omstændigheder vurderer politiet, at spillerbussen, der fandt sted godt 10 km fra stadion i Dortmund, var genstand for et nøje planlagt og professionelt udført attentat. Ingen personer blev dræbt, men Dortmund-spilleren Marc Bartra blev tirsdag aften udskrevet fra hospitalet efter skader i forbindelse med eksplosionen.

Islamisk Stat vil ramme Tyskland

Uanset hvem der viser sig at være ansvarlige, har fundet af brevet med det islamistiske indhold genoplivet terrorfrygten i Tyskland, der i december sidste år blev ramt af islamistisk terror, da den tunesiske terrorist Anis Amri torpederede en stjålen lastbil gennem en menneskemængde på et julemarked i Berlin og dræbte 12 personer.

I løbet af 2016 har Tyskland været udsat for flere attentater med islamistisk baggrund, mens en lang række planlagte attentater er blevet afværget af efterretningstjenesten.
I juli sidste år sprang udførte en asylansøger et selvmordsattentat ved en musikfestival i byen Ansbach i Bayern. 15 mennesker blev såret, mens attentatmanden mistede livet. Islamisk Stat tog siden ansvar for angrebet.

Ligeledes i juli sårede en 17-årige asylansøger fem mennesker ombord på et tog i nærheden af Würzburg. Politiet skød og dræbte manden, der kort inden attentatet svor loyalitet til Islamist Stat.

Tyskland står højt på listen over mulige terrormål hos terrororganisationen Islamisk Stat, der blandt andet ønsker hævn over Tysklands deltagelse i den internationale anti-IS-koalition.

Mens politiets efterforskere fortsat efterforsker gerningsstedet og den angivelige tilståelser, har myndighederne i Dortmund ikke overraskende valgt at skærpe sikkerheden forud for onsdagens omkamp.  På en pressekonference i Dortmund tirsdag aften forsikrede politipræsident Gregor Lange om, at myndighederne vil være massivt tilstede for at sikre tilskuerne under omkampen mellem BVB Dortmund og AS Monaco.

Ikke desto mindre vurderer tyske medier, at befolkningen trods et skærpet trusselsbillede i høj grad må vænne sig til risikoen for terrorisme på tysk jord.

»Det er omgang med en håndgribelig fare«, skriver journalisten Pit Gottschalk i en kommentar for Berliner Morgenpost. »For mennesker i Tyskland er chokmomenter åbenbart blevet en vane. Men her må vi lære en ting: Vores liv kan ikke beskyttes længere.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.