Muhammed-films bagmand har dubiøs fortid

Manden bag Muhammed-filmen er kommet under politibeskyttelse. Også filmens medvirkende er skræmte.

Pressen stimler sammen foran en hus, der menes at tilhøre Nakoula Basseley Nakoula i Cerritos, Californien. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden, der skrev og instruerede den provokatoriske videofilm om profeten Muhammed, som har medført voldsomme protester og angreb mod amerikanske ambassader i Mellemøsten, er af sikkerhedshensyn kommet under politibeskyttelse. Det oplyser ABC News.

Der er tale om den 55-årige Nakoula Basseley Nakaoula fra Cerritos i Californien, der siden offentliggørelsen af filmen »Innocence of Muslims« har været kendt som Sam Basile, og som nu har bedt myndighederne om beskyttelse.

Lokale politifolk er sendt til familiens ejendom, hvor de sammen med antiterror-specialister fra FBI skal lægge en sikkerhedsring omkring Nakaoula, der har modtaget flere dødstrusler.

Westergaard fik safe room

Den danske Muhammed-tegner, Kurt Westergaard, har også om nogen prøvet at få hele sikkerhedsapparatet tæt på. Det gælder både i form af livvagter og i form af ombygninger af sit hjem i Viby ved Aarhus.

Her blev der blev indrettet et særligt beskyttet »safe room«, som tegneren måtte flygte til, da han blev overfaldet i sit hjem nytårsdag 2010 af en dansk-somalier. Kurt Westergaard har sagt, at beskyttelsesrummet reddede hans liv.

Dubiøs bagmand

Nakoula Basseley Nakaoula viser sig, efterhånden som medierne får gravet sig ind på manden, at være en temmeligt dubiøs person.

Manuskriptet til den amatøragtige videofilm skrev han i det fængsel, hvor han frem til juni 2011 afsonede en dom for bedrageri mod en bank. Yderligere blev han i 1990erne dømt for fremstilling af amfetamin.

De lokale politimyndigheder er også begyndt at interessere sig for selskabet »Media for Christ«, der står bag filmen, og har sendt efterforskere ud for at kigge selskabet efter i sømmene.

Penge fra familie i Egypten

Nakoula Basseley Nakaoula alias Sam Basile, har videre fortalt myndighederne, at det var hans 21-årige søn, Abanob, der var ansvarlig for at producere filmen, som kostede lidt under 300.000 kroner og blev optaget over en halv snes dage i Californien.

Tidligere på ugen, hvor han anvendte Sam Basile som navn, oplyste Nakaoula, at han var israelsk-amerikansk jøde, at filmen havde kostet fem millioner dollar eller godt 30 millioner kroner og at pengene var kommet fra velstående jødiske venner.

Nu siger han, at pengene kom fra hans kones familie i Egypten.

Men ikke kun Nakoula Basseley Nakaoula er blevet bange, efter at filmen er blevet kendt og har udløst voldsomme reaktioner.

Skuespillere ført bag lyset?

Også de medvirkende oplyser overfor ABC News, at de er blevet angste efter, de har opdaget, hvilken effekt filmen har haft.

Yderligere siger flere medvirkende i filmen, at de fik at vide, at filmens navn var »Dessert Warrior«, og at manuskriptet ikke indeholdt henvisninger til profeten Muhammed.

En af kvinderne i filmen, Cindy Lee Garcia, siger, at de specifikke sekvenser, der refererer til profeten Muhammed og til islam er blevet overspillet og tilføjet senere:

- Jeg har aldrig hørt Muhammed, og jeg har aldrig sagt Muhammed, og det ønsker jeg, at verden skal vide, siger den skræmte kvinde.