Mugabes rævekage kan ende med at blive hans undergang

Zimbabwes 93-årige præsident ville overlade roret til sin kone. Men militæret har andre planer, og nu synes Robert Mugabes 37 år som hersker at være slut.

Arkivfoto. Zimbabwes 93-årige præsident ville overlade roret til sin kone. Men militæret har andre planer, og nu synes Robert Mugabes 37 år som hersker at være slut. Fold sammen
Læs mere
Foto: PHILIMON BULAWAYO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor mange af sine politiske modstandere Robert Mugabe har buret inde i Zimbabwes fængsler i de seneste næsten fire årtier, er ikke sådan lige at få tal på. Men nu er det slut. Natten til i går blev den 93-årige præsident selv spærret inde – om ikke bag lås og slå så i husarrest.

Det er militæret, der har sat et punktum for den fyrige præsidents 37 år som Zimbabwes stærke mand, og det sker, fordi generalerne ikke bryder sig om Mugabes planer om at give magten videre til sin kone.

»Militæret går op imod et sådant politisk dynasti, men kuppet er også et udslag af en magtkamp internt i regeringspartiet Zanu-PF,« fortæller Tim Whyte, der er generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke, der har arbejdet med udviklingsprojekter i Zimbabwe i en lang årrække.

Ifølge Tim Whyte, der i den seneste uge har været på tjenesterejse i det sydafrikanske land, er sejren gået til regeringspartiets gamle fløj bestående af veteraner fra den socialistiske frihedsbevægelse, der bekrigede det hvide mindretalsstyre i 1960erne og løsrev landet fra britisk overherredømme i 1965.

Magtkampens tabere er fløjen af yngre parti­kadrer med Robert Mugabes kone, Grace, i spidsen.

Hun blev i sidste uge indsat som vicepræsident af sin mand. Målet med manøvren var at køre Grace Mugabe i stilling som ny præsident, når hendes aldrende husbond går af, og manøvren kostede Zimbabwes hidtidige vicepræsident, Emmerson Mnangagwa, jobbet.

Den 70-årige Mnangagwa, kendt som ngwena – krokodillen på dansk – på grund af sin politiske tæft, er hentet tilbage af militæret og indsat som midlertidig præsident.

Status quo eller?

Spørgsmålet er nu, om den hårdt prøvede befolkning i det politisk undertrykte og økonomisk ruinerede Zimbabwe kan se frem til bedre tider? Om landet nu kan slippe fri af de vestlige sanktioner, der er indført på grund af Mugabes overgreb?

»Jeg tror, at der er en forsigtig opbakning i befolkningen til det her indgreb. For der er et enormt ønske om forandring i Zimbabwe. Men det er svært at sige, om befolkningens ønske nu bliver indfriet,« siger Tim Whyte over telefonen fra Zimbabwes hovedstad, Harare.

»Vicepræsidenten har været i regerings­partiet og i magtens centrum længe, og han har også beskyldninger om menneskerettighedskrænkelser med i bagagen. På den anden side siger flere, jeg har talt med hernede, er han mere liberal end Mugabe og mere indstillet på at bryde Zimbabwes økonomiske isolation,« fortæller generalsekretæren i Mellemfolkeligt Samvirke.

Det økonomiske uføre er da også med til at forklare, hvorfor militæret har interveneret:

»Som et resultat af skænderier i Zanu-PFs rækker, har der ikke været nogen meningsfuld udvikling i de seneste fem år. Det økonomiske dødvande, som er resultatet, har ført til flere udfordringer for Zimbabwes befolkning,« sagde hærchefen i Zimbabwes militær, general Chiwenga, i en lang TV-transmitteret tale i går.

Flere britiske medier skriver, at Grace Mugabe er flygtet til Namibia, men ifølge netavisen NewZimbabwe.com, der citerer kilder i regeringspartiet, er præsidentfruen stadig i landet. Men har nu fået militærets tilladelse til at rejse ud, hvis hun vil, skriver den lokale netavis.