Mugabe kaldes for bandit

EU- landene lagde ikke fingrene imellem, da de i går på et stort anlagt topmøde med de afrikanske lande i Lissabon kritiserede Zimbabwes diktator Robert Mugabe.

Zimbabwes præsident Robert Mugabe (th.) sammen med Sudans præsident Omar Hassan al-Bashir under UUs topmøde med Afrika i går. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrea Comas/Reuters

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) talte lige ud af posen, da han i går på EUs topmøde med de afrikanske lande i Lissabon skulle udtrykke sin mening om Zimbabwes præsident og diktator, Robert Mugabe.

»Det er en katastrofe, som den bandit har påført sit land,« sagde statsministeren. »Det går gudskelov bedre i andre afrikanske lande, men situationen for menneskerettigheder i Zimbabwe er et stort problem,« sagde Fogh på et pressemøde.

Det var blevet pålagt den tyske forbundskansler Angela Merkel at fremlægge EUs officielle kritik af Mugabes styre, der ikke blot har undertrykt oppositionen i landet, men også fremkaldt en økonomisk katastrofe for det ellers tidligere velstående landbrugsland i det sydlige Afrika.

Siden Mugabe i 1980 blev Zimbabwes – det tidligere Rhodesia – første afrikanske præsident er gennemsnits-levealderen i landet faldet næsten 20 år fra knap 58 til under 40 år. Tusinder af Zimbabwes indbyggere forsøger hver måned at komme illegalt ind i Sydafrika eller andre nabolande.

»Zimbabwe er et land, hvor vi må være bekymrede for dårlig regeringsopførelse og undertrykkelse af menneskerettighederne,« sagde Merkel, der understregede, at situationen i Zimbabwe er et problem for hele Afrika, fordi det skader Afrikas image,

Europa har også syndet
Merkel gjorde det klart, at europæerne ikke ville gå ud og pege fingre ad afrikanerne generelt, idet Europa tidligere unægtelig også har haft sine problemer med at overholde menneskerettighederne.

Anders Fogh Rasmussen roste fra talerstolen Merkel for hendes indlæg. På et pressemøde senere sagde han, at der selvfølgelig er andre problemer i Afrika end Mugabe. »Han er en bandit – men det er der også andre som er. Sudans præsident Omar Elbashir er jo heller ikke et af Guds bedste børn,« sagde Fogh med henvisning til Sudans manglende vilje til at sikre civilbefolkningen i Darfur-provinsen mod overgreb fra arabiske militser.

Flere af de afrikanske ledere havde før topmødet gjort det klart, at de ikke ville finde sig i belæringer om demokrati fra europæisk side. Muammar Gaddafi, der havde taget sit ørkentelt med sig til Lissabon og slået sig ned i en park, sagde, at europæerne hellere måtte tænke over arven fra kolonialismen.

»De rigdomme, der er blevet taget fra os, må gives tilbage,« sagde Gaddafi om den tid, da næsten alle afrikanske lande var europæiske kolonier – herunder også Libyen, som hørte under Italien.

Robert Mugabe havde i aftes endnu ikke taget ordet på topmødet, men det forventes, at han vil protestere mod den europæiske kritik.