München-teenager var fascineret af andre massemordere

Det var tilsyneladende hverken politiske motiver eller religiøs fanatisme, der fredag fik en 18-årig psykisk uligevægtig tysk-iraner til at sprede død i München. Gerningsmanden dræbte ni, inden han begik selvmord, og teenageren kan være blevet inspireret af andre masseskyderier, mener tysk politi – der kalder ham en »typisk amokløber«.

Den bayerske storby München lukkede fuldkommen ned efter masseskyderiet fredag aften, og hele natten til lørdag var omkring 3.200 betjente og sikkerheds-styrker på jagt efter mulige gerningsmænd. Alle borgere blev på det mest indtrængende bedt om at blive inden døre, og først lørdag vendte byen tilbage til noget, der minder om normalitet. Og så alligevel ikke. (Foto: Michael Dalder/Reuters) Fold sammen
Læs mere

»Warum?«
Stadig større bunker af blomster og levende lys akkompagnerede lørdag papskilte med spørgsmålet »hvorfor?« i Bayerns hovedstad, München.

Hvorfor følte en 18-årig tysk-iransk mand trang til at skyde og dræbe uskyldige handlende i og omkring indkøbscenteret Olympia lidt nord for centrum. Et spørgsmål, tysk politi, hele verdenspressen og efterladte lørdag forsøgte at besvare.

Politiet søgte svar bag en mørkegrøn dør i bydelen Maxvorstadt, hvor gerningsmanden har boet med sin familie i hvert fald fem år. Ved en anden lejlighed i opgangen stod et lyserødt Hello Kitty-løbehjul og gummistøvler i størrelse børnehave. En af beboerne kiggede ud. Hun har selv børn og erklærede sig »chokeret« over at bo i samme opgang som gerningsmanden.

Politiet havde tidligere på lørdagen forklaret, at otte af de ni dræbte var unge mennesker under 20 år. Yderligere 27 blev såret i forbindelse med skyderiet, hvoraf ti stadig befinder sig i en kritisk tilstand.

En anden nabo, Florim, fortalte, at han havde kendt familien og gerningsmanden gennem fem år:

»Han spillede fodbold ligesom alle de andre drenge. Men han kommunikerede ikke meget. Når man mødte ham på gangen, sagde han hverken goddag eller noget,« fortalte Florim til Berlingske.

»Wilkommen«, »Welcome«, »Bienvenue«, og »Benvenuto« stod der på dørmåtten foran gerningsmandens hoveddør. Dørklokken kimede derinde, da Berlingske ringede på, men ingen åbnede.

Et brudt segl på døren vidnede om myndighedernes ransagning efter massakren. Det primære mål var at finde ud af, om den 18-årige var blevet hjulpet eller inspireret af andre til sit angreb.

Efter undersøgelsen mente politiet at kunne fastslå, at den stille fyr led af en depression, som han »sandsynligvis var i behandling for«. Han havde problemer i skolen og brugte det meste af sin tid på værelset med at spille skydespil på nettet, fortalte politiet på et pressemøde lørdag middag.

Der var ingen tegn på, at den 18-årige skulle have planlagt sit angreb sammen med andre. »En klassisk amokløber uden politisk motivation,« sagde politiet om manden, de ikke ville karakterisere som en terrorist.

I det hele taget havde det tyske politi travlt med at slå fast, at gerningsmanden ingen forbindelse havde til hverken IS eller islamistiske grupperinger.

Det nikker den mandlige nabo genkendende til. Ifølge ham var familien heller ikke udøvende muslimer:

»Jeg er selv muslim og går i moskeen hver uge. Men jeg har aldrig set ham der. Forældrene har heller ikke islamistiske sympatier,« siger han.

En gennemgang af den 18-åriges computer og øvrige personlige ejendele viste, at han nærede en stor interesse for enlige mænd, der går til angreb på uskyldige borgere.

Den tyske terrorekspert Elmar Thevessen vurderede over for TV-kanalen ZDF, at gerningsmanden var særligt optaget af en bestemt skudepisode begået i 2009 i Winnenden nær Stuttgart i det sydlige Tyskland. Dengang skød og dræbte en 17-årig mand iklædt sort militæruniform 15 personer – de fleste elever – på den tekniske skole Albertville Real­schule.

Menneskejagt overalt i München

Angrebet efterlod Tysklands tredjestørste by først i kaos og efterfølgende sorg.

Politiet fik de første anmeldelser om skudepisoden fredag kl. 18, og i løbet af natten blev der indkaldt 2.300 politibetjente til at sikre byen. Byens indbyggere blev opfordret til at blive inden døre, og den offentlige transport blev sat i stå.

Blandt de indbyggere, der fredag aften sad klistret til skærmen for at finde ud af, hvad det var for en tragedie, der udspillede sig i byens gader, var 36-årige Thomas og 35-årige Gerit, der ligesom gerningsmandens nabo ikke ønsker at få deres fulde navn frem.

De bor på en af de gader, der ligger parallelt med Hanauer Strasse, den hovedvej, som indkøbscenteret ligger på.

Klokken 23 fredag aften fik de for første gang nogensinde besøg af politiet i deres hjem.

Fire svært bevæbnede betjente gik fra lejlighed til lejlighed i de 36 boliger i ejendommen. De søgte efter gerningsmænd, de ville tælle antallet af mennesker, og de ville vide, om nogen havde søgt tilflugt hos dem.

»Bagefter følte jeg mig mere sikker,« sagde 36-årige Thomas.

»Folk gik helt i panik«

Et andet sted i byen befandt danske Anna Jeremiassen sig sammen med sin familie. Familien er på sommerferie og havde gjort ophold i München, fordi parrets to drenge på fire og fem år gerne ville se BMW-museet.

Anna Jeremiassen modtog fredag aften besked om, at der var observeret skyderi lidt nord for byens centrum. Familien var fem kilometer derfra og besluttede at holde fast i sine aftenplaner om at gå på restaurant.

Men de nåede kun akkurat at sætte sig til bords, da der lød et højt brag og en bil kørte op på fortovet uden for restauranten.

»I virkeligheden kunne det være en ballon, der sprang. Men folk gik helt i panik. Min mand og jeg greb et barn hver og løb for at komme i dækning. Det gik fra at være en stille og rolig restaurant med 50-70 mennesker til at folk løb for deres liv,« fortæller Anna Jeremiassen, da Berlingske lørdag fangede hende på en telefonforbindelse.

Sammen med de øvrige gæster skjulte familien sig i restaurantens kælder indtil midnat fredag.

»Det, der gjorde situationen så panisk, var, at vi kunne læse på Twitter, at der muligvis stadig var gerningsmænd på fri fod,« siger Anna Jeremiassen.

Det høje brag viste sig ikke at have noget med skudepisoden at gøre, og familien kom tilbage til deres hotel i god behold, hvor de efterfølgende har brugt tid på at forklare situationen over for deres sønner.

Ekstra sikkerhedsforanstaltninger på vej

På et pressemøde lørdag meddelte Münchens politidirektør, at forholdene i byen igen er normaliseret. Ifølge den tyske TV-kanal ZDF varsler den bayerske forbundspræsident, at der allerede i løbet af den kommende uge vil blive indført skærpede sikkerhedsforanstaltninger i Bayern.

Den tyske bundeskansler, Angela Merkel, udtrykte lørdag eftermiddag sin sympati med de efterladte og takkede for de officielle telegrammer fra udenlandske statsledere.

»Vi deler jeres smerte og føler med jer,« sagde hun til Münchens borgere.

Også hun understregede, at gerningsmanden ikke havde forbindelse til terrororganisationer – modsat de ansvarlige bag hændelserne i Nice og senest Würzburg i mandags, hvor en 17-årige afghansk flygtning gik til angreb med en økse i et tog nær Würzburg, som også ligger i den bayerske delstat.

I løbet af lørdagen fortsatte politiets arbejde med at rekonstruere skudepisoden i og omkring indkøbscenteret. Særligt interesserede var de i at skaffe oplysninger om det gerningsvåben, som den 18-årige endte med at skyde sig selv med i en sidegade. Det er en 9 mm Glock-pistol af samme type, som den norske Anders Behring Breivik benyttede fem år tidligere i på Utøya – som han havde anskaffet sig ulovligt. Pistolens serienummer var blevet fræset væk.

Gerningsmanden havde undladt at bruge alle skuddene i sit magasin, og han havde desuden ubrugte patroner med sig i rygsækken. I alt havde han medbragt over 300 patroner.

Mindst 35 urobetjente vogtede lørdag området omkring den lukkede McDonald’s, hvor gerningsmanden startede sit angreb.

Foran McDonald’s fik en ung dreng et lang kram af sin mor. Hun aede hans ryg og kiggede tomt ud i loftet i retning mod blomster og stearinlys. En snøftede. En anden havde røde øjne.

55-årige Michael lagde blomster. Han bor et par gader væk og fortalte, at han og familien ofte spiser på den lokale burgerrestaurant. Hans kærestes datter arbejder desuden i en butik i Olympia-shoppingcenteret. Hun er lige gået på barsel, fortæller han:

»Hvis det ikke var for den baby, tør jeg slet ikke tænke på, hvad der kunne være sket.«

LÆS MERE