Muellers fortrolige dokumenter er på nettet: Russisk hacker lækker 1.000 siders bevismateriale

1.000 siders bevismateriale, som specialefterforsker Mueller har delt med russiske advokater, er blevet delt på nettet i et forsøg på at miskreditere den amerikanske ruslandsundersøgelse.

Robert Mueller har siden 2017 stået i spidsen for efterforskningen af, hvorvidt der har været forbindelser mellem Rusland og Trumps kampagnekontor forud for og under præsidentvalgkampen i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim Sloan/Ritzau Scanpix

Siden 2017 har Robert Mueller undersøgt russiske hackeres indblanding i den amerikanske valgkamp. Og nu er dele af hans undersøgelse blevet hacket af – ja, du gættede rigtigt – russiske hackere.

1.000 siders fortroligt bevismateriale fra specialefterforskerens ruslandsundersøgelse har således fundet vej til nettet, oplyser Muellers kontor til Wall Street Journal. Materialet har ligget frit tilgængeligt på Twitter siden oktober 2018.

Lækket bliver af Muellers medarbejdere opfattet som et forsøg på at miskreditere specialefterforskerens undersøgelse af mulige forbindelser mellem Rusland og Trumps kampagnekontor i 2016.

Bevismaterialet består af 1.000 dokumenter, som Muellers kontor har delt med russiske advokater. De repræsenterer blandt andet en række russiske hackere og et russisk firma, der er tiltalt for forsøg på at påvirke valget i 2016.

Dokumenterne er blevet delt på Twitter af en profil med IP-adresse i Rusland, skriver The Guardian. Fra profilindehaveren lød det i tweetet, at man havde fået adgang til filerne ved at hacke sig ind i en russisk server.

Robert Muellers kontor har forklaret, at dokumenterne er blevet overleveret til det russiske firma Concord Management & Consulting LLC forud for en retssag. FBI har intet bevis fundet for, at lækket skulle være kommet fra amerikanske servere.

De lækkede dokumenter var ifølge Wall Street Journal ikke følsomme, men lækket i sig selv demonstrerer de risici, der er forbundet med sagen: Nogle af dokumenterne var således blevet manipuleret i et forsøg på at underminere sagens bevismateriale, oplyser Robert Muellers kontor.

Concord Management and Consulting er blevet tiltalt for at have finansieret hacking begået af Ruslands såkaldte Internet Research Agency (IRA).

Sammen med to andre firmaer og 13 russiske statsborgere er Concord Management and Consulting anklaget for at have konspireret mod USA ved at oprette falske profiler på sociale medier og sprede politiske budskaber, som skulle påvirke amerikanske vælgere forud for valget i 2016.

Robert Mueller har siden 2017 stået i spidsen for efterforskningen af, hvorvidt der har været forbindelser mellem Rusland og Trumps kampagnekontor forud for og under præsidentvalgkampen i 2016. Undervejs er 34 personer blevet sigtet – seks af dem har arbejdet tæt med Trump.

Den senest anholdte var Donald Trumps ven og tidligere ansatte Roger Stone, som er blevet sigtet for at give falske vidneudsagn, at have forsøgt at forhindre FBIs og Kongressens undersøgelser samt for at have påvirket vidner. Han nægter sig skyldig i anklagerne.

USAs fungerende justisminister, Matthew G. Whitaker, har for nyligt givet udtryk for, at Mueller kan være tæt på at færdiggøre sin undersøgelse.