Muellers ansatte taler ud: Der er mere bevismateriale mod Trump i Ruslands-undersøgelsen

Præsident Donald Trump har kaldt Ruslands-undersøgelsen en »total og fuldstændig frifindelse«, efter justitsministeren har offentliggjort et fire siders langt resumé af rapportens vigtigste konklusioner. Men noget af bevismaterialet er udeladt fra det resumé, siger nogle efterforskere nu.

Foto: Drew Angerer

Det fire siders lange resumé, som offentligheden indtil nu har set af Robert Muellers Ruslands-undersøgelse, udelader bevismateriale mod præsident Trump.

Sådan lyder det nu fra flere af de personer, som har arbejdet som efterforskere på undersøgelsen, ifølge New York Times.

Da justitsminister William P. Barr i slutningen af marts sendte et fire siders langt resumé af undersøgelsens konklusioner – som var blevet til efter to års efterforskning – konkluderede han, at rapporten først og fremmest frifandt præsidenten for aftalt spil med Rusland under valgkampen i 2016.

Justitsministeren fastslog også, at der stadig er tvivl om, hvorvidt Trump efterfølgende har forsøgt at lægge hindringer i vejen for efterforskningen – det, man i USA kalder for »obstruction of justice«. Men dén tvivl ville justitsministeren lade Trump komme til gode. Der var ikke nok bevismateriale til at føre en sag mod præsidenten, lød det.

Men nu lyder en anden historie fra Muellers hold af efterforskere. Her er der angiveligt frustration over, at William P. Barr udelader noget af rapportens bevismateriale mod Trump i det fire siders lange resumé. Ifølge Washington Post mener flere af efterforskerne, at der var »alarmerende og væsentligt« bevismateriale mod Trump i anklagen om »obstruction of justice«.

»Det var meget mere akut, end Barr antydede,« siger en af de ansatte fra Muellers hold anonymt til Washington Post.

Den mere end 300 siders lange rapport er funderet på to års efterforskning, som allerede har resulteret i sigtelser af 34 personer, heriblandt flere af Trumps tidligere ansatte. Justitsministeren har indtil nu været påpasselig med at frigive rapporten, fordi den indeholder tophemmeligt materiale og juryhøringer fra igangværende sager, har han forklaret.

Men ifølge flere af undersøgelsens efterforskere var rapporten allerede udfærdiget med resuméer, som kunne offentliggøres uden at kompromittere hemmelig information, skriver New York Times. Det er indholdet i de resuméer, som de nu er utilfredse med, at justitsministeren ikke har offentliggjort.

Og nu bliver det lidt kringlet.

For ifølge New York Times bad Robert Muellers kontor aldrig Barr om at offentliggøre de resuméer, der var i rapporten. Og ifølge Justitsministeriet kunne de ikke uden videre offentliggøres, fordi de indeholdt »følsom information«, siger to embedsmænd til New York Times.

Hvem, der har ret, kan medierne ikke afgøre. Det er de anonyme efterforskeres ord mod Justitsministeriets. Det er uklart, hvor mange efterforskere der reelt er utilfredse med resuméet.

»Der var øjeblikkelig utilfredshed på holdet, da de så hvordan justitsministeren udlagde deres arbejde,« siger en embedsmand tæt på sagen til Washington Post.

De efterforskere, som New York Times har talt med, vil ikke fortælle, hvilket bevismateriale Barr har udeladt.

Donald Trumps topadvokat Rudy Giuliani har i et interview med Fox News sagt, at efterforskernes frustration er bevis på deres egen bias mod Trump.

»De er en gruppe lumske, uetiske lækkere,« sagde han i interviewet:

»Og de er rabiate demokrater, som hader præsidenten af USA.«

Han fastholder, at rapporten, når den offentliggøres i sin fulde længde, stadig vil bevise, at Trump er uskyldig, både i aftalt spil med Rusland og i at have lagt hindringer i vejen for Muellers efterforskning.
Det er også sådan, Trump selv har karakteriseret rapporten, efter det fire siders lange resumé kom. På Twitter skrev han, at undersøgelsen var en »total og fuldstændig frifindelse«.

Den fulde rapport bliver offentliggjort i midten af april, har justitsminister William Barr lovet.