Ms. California - Schwarzeneggers afløser

Meg Whitmans historie er fantastisk: På ti år flyttede hun eBay - det amerikanske svar på Den Blå Avis - fra en omsætning på 20 millioner til 40 milliarder kroner! Nu vil hun give Californiens 36,6 mio. indbyggere samme kur - som Schwarzeneggers afløser.

Meg Whitman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Hvis man tror, det er svært at være præsident i USA under den økonomiske krise, så skulle man bare prøve at være guvernør i Californien. Dét er svært. Big time. I de seneste syv år har Arnold Schwarzenegger kørt solskinsstaten helt ud på afgrundens rand - så hvem pokker tør nu træde til, når actionhelten, der reddede menneskeheden så mange gang, har givet op?

Det gør selvfølgelig Meg Whitman - USAs mest succesrige kvindelige erhvervsleder gennem tiderne. Kvinden er det tætteste, nutiden er kommet på en moderne guldgraver - for i løbet af bare ti år skabte hun en enestående succes ud af nærmest ingenting:

Da hun overtog direktørposten i en lille virksomhed i 1998, opdagede hun et potentiale, som ingen andre kunne se så tydeligt - nemlig at det kunne lade sig gøre at overføre den byttebørs, som kendtes fra aviserne (som Den Blå Avis i Danmark, red.) til internettet. Firmaet hed eBay, og resten er historie, som man siger i Amerika, men lad os alligevel repetere den:

Fra 30 ansatte og en omsætning på omkring 20 millioner kroner i 1998 til 15.000 ansatte og en omsætning på 40 milliarder kroner i 2008.

Det er det, man kalder en megasucces! Meg Whitman blev kåret til alt, hvad man kan forestille sig: årets erhvervsleder i USA, en af USAs fem mest indflydelsesrige kvinder, et af årtiets væsentligste personer. Men hun ville mere end bare være en forretningssucces. Hun ville træde i sin mors fodspor, som under Anden Verdenskrig gjorde en storstilet indsats som frivillig i Røde Kors. Hun ville overføre sine evner til offentlig tjeneste. Hun ville være politiker.

Derfor stoppede hun som øverste direktør i 2008. Året efter trådte hun også ud af eBays bestyrelse. Tiden var inde til at udnytte berømmelsen til at blive folkevalgt. Først var hun formand for Mitt Romneys fejslagne kamp for at blive republikansk præsidentkandidat. Siden indtog hun en lignende toppost under John McCains kampagne for at blive præsident. Det blev nærmest taget for givet, at hun ville have været blevet finansminister, hvis McCain havde besejret Obama.

Det gjorde han som bekendt ikke, men Meg Whitman satte sig hurtigt et nyt mål: Hun ville være guvernør i Californien - den vigtigste stat i USA, som er så stor, at den ville være klodens sjetterigeste nation, hvis den var et selvstændigt land. Denne stat, indbegrebet af amerikansk vækst og glad livssyn, er imidlertid helt nede i sølet. Reelt er Californien truet af betalingsstandsning, så der er virkelig brug for en superwoman.

Sådan en ligner den næsten overnaturlige Meg Whitman. Hendes liv har formet sig som en lang vandring af enestående succeser, som hun oven i købet ser ud til at komme legende let til. Hun har studeret på to af USAs absolut mest prestigefyldte universiteter - Princeton og Harvard - og fik naturligvis topkarakterer. Oprindeligt læste hun til læge, men et sommerjob, hvor hun solgte annoncer for et magasin, fik hende til at indse, at hun var en gudbenådet sælger, så hun skiftede til forretningsvejen. I erhvervslivet steg hun hurtigt til tops, hun blev gift med en hjernelæge, og de fik sammen et par dejlige drenge - og så er hun oven i købet idealist!

Som kandidat har hun overført erhvervslederens klare visioner og evne til at skære ind til benet. Hun menes at have brugt i omegnen af 200 millioner kroner af sin egen penge­beholdning på valgkampen. Hendes program er krystalklart og består af tre løfter:

Flere job Færre offentlige udgifter Bedre skoler.

De tre budskaber slår hun fast med selvsikkerhed på ethvert møde, hun deltager i - altid efter en repetition af sin velkendte succesrige baggrund. Underforstået: Den dame kan få ting til at ske.

Meg Whitmans største modstander ved valget er hendes egen berømthed.

I 2003 fejede californierne et par ukendte teknokrater af banen for i stedet at vælge den mest berømte kandidat, man kunne forestille sig - nemlig Arnold Schwarzenegger. Væk med de grå politikere. Ind med sjov og ballade og glamour. Det begyndte godt, men er endt i en katastrofe. Selv om Whitman ikke er kendt som Arnold, så er det en ulempe for hende i dag, at hun både er berømt, rig og republikaner.

Hendes modkandidat er omvendt indbegrebet af det sikre kort - nemlig Jerry Brown, en mand, der aldrig har lavet andet end at være politiker. Brown blev i 1975 den yngste guvernør i Californiens historie, og hvis han som nu 72-årig bliver valgt igen, ja, så vil han også blive den ældste ved sin tiltræden. Hans store fordel er, at han både er erfaren og demokrat - og frem for alt, at han ikke opfattes som en spradebasse.

Målingerne i Californien giver lige nu et spinkelt flertal til karismatiske Whitman, tæt forfulgt af levebrødspolitikeren Brown. Valget er først i november, så alt kan ske. Ikke mindst i Californien.