Mosul-slaget transformerer Islamisk Stat

Islamisk Stat er presset ved Mosul og bider fra sig. Eksperter frygter, at det kan komme til at gå ud over EU-lande, der deltager i krigen. Heriblandt Danmark.

Foto: THAIER AL-SUDANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv et meget lille antal jihadister er stadig en alvorlig trussel.«

Sådan siger den britiske Sir Julian King til det tyske medie Die Welt. Han taler om Islamisk Stats potentielle trussel mod EU, når Mosul falder.

»Erobringen af Islamisk Stats hovedsæde i det nordlige Irak kan medføre et scenarie, hvor militante jihadister kommer tilbage til Europa,« siger han.

Og de kommer. I hvert fald hvis man skal tro to tidligere IS-jihadister fra Belgien, som det britiske dagblad The Independent har interviewet i Tyrkiet. Deres argument lyder, at IS-ledelsen har indset, at både Mosul og Raqqa vil falde. Og derfor flytter kampen blandt andet til Europa.

»Det er let at gøre jihadister klar til selvmordsaktioner i Europa, og de kan volde stor skade. Så lederne i IS siger, at det er, hvor kampen skal finde sted. Mange brødre føler, at Mosul og Raqqa ikke kan forsvares. Så kampen flytter til Europa,« siger de til The Independent.

Berlingske har talt med en af de danske IS-jihadister, der er vendt hjem fra Syrien. Han bekræfter, at IS for længst er begyndt at så ideologiske spirer i EU og lægge planer for fremtiden uden for Mellemøsten.

Islamisk Stats eget medie, Amaq, signalerer også, at en ændring er undervejs. I stedet for at proklamere nye vindinger og erobringer virker Amaq nu mere som en guerillabevægelses talerør, der informerer om sporadiske »helteoperationer«.

Islamisk Stats angreb i den irakiske by Kirkuk er et eksempel på, hvor vigtige disse guerillaoperationer er for IS.

Natten til fredag kørte omkring 50 IS-jihadister ind i Kirkuk, hvorefter de spredte sig og indtog forskellige taktiske positioner. Efter mere end 18 timers kampe mod hundredvis af kurdiske peshmergasoldater rungede lyden af skud og eksplosioner stadig gennem byen, mens det samlede dødstal voksede.

Også på frontlinjen uden for Mosul er situationen kaotisk til trods for, at de angribende kurdiske og irakiske soldater udtaler, at alt går bedre og hurtigere end forventet.

Faktum er, at 40.000 soldater mange steder næsten holdes i skak af meget få selvmordsbombere og snigskytter fra Islamisk Stat.

»IS udfører den slags angreb for at vise, at de stadig er farlige, og at de ikke er bange,« siger Shahab Hamadamin, der er major i Peshmerga, til Berlingske.

Også han ser Islamisk Stats transformation fra et kalifat med kontrol over landområder til en guerillabevægelse som en direkte trussel mod EU.

»Min personlige holdning er, at den slags angreb vil fortsætte. Også når Mosul er befriet. Ikke kun i Kurdistan, men også i Europa,« siger han.

Har mistet tilliden til Vesten

Den britiske terrorekspert Natasha Underhill fra Nottingham Trent University advarer i et interview til The Express også mod de negative effekter, Mosul-slaget kan få.

»Mosul-slaget kan gøre IS meget farligere på kort sigt,« siger hun.

»Det internationale samfund bør være ekstremt forsigtigt og huske på, at det også er en kamp for opinionen hos dem, der er allermest sårbare – de irakiske borgere,« siger hun.

I den syriske by Aleppo, hvor Rusland og det syriske regime opfordrer de væbnede oprørsgrupper til at forlade den østlige del af byen, har Vesten fejlet i kampen for opinionen. Selv om oprørerne stadig nyder en vis opbakning fra USA og FN, har både de civile og de væbnede i Østaleppo mistet tilliden til Vestens evne til at gøre en forskel. For USA er ikke i stand til at stoppe de russiske bombardementer i mere end nogle timer. Og det er stadig Rusland, der sætter tonen i slaget om Aleppo.

»De væbnede grupper hader USA lige så meget, som de hader Rusland og regimet, som har bombet dem i månedsvis,« siger Zaher, en syrisk journalist med forbindelse til Den Frie Syriske Hær.

Det betyder, at når eller hvis Mosul, Raqqa og Aleppo falder, vil USA og EU stadig stå over for trusler om terror. Måske endda flere trusler end hidtil.

Berlingske forsøgte i går at få en kommentar fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) på, om slaget ved Mosul har indflydelse på trusselsniveauet i Danmark. PET kunne ikke nå at svare inden for tidsrammen.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten.