Mosul er en dødsfælde for de civile: »IS garanterer maksimale dødstal«

Mens USA indrømmer at have ramt civile områder i Mosul, fortsætter de civile tabstal med at stige. Mosuls befolkning frygter for alle krigens parter.

En 14-årig irakisk dreng fra Mosul ankommer til den fremskudte feltklinik i byen. Han er såret i halsen. Nogle dage ankommer flere end 200 civile til feltklinikken Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først steg de civile tabstal drastisk. Så kom protesterne, ledsaget af billeder af lig i blå poser begravet side om side.

Og nu har USA igangsat en undersøgelse af, hvad og hvem der står bag de høje civile tabstal i den irakiske by Mosul.

Med koalitionens luftstøtte trænger den irakiske hær hver dag dybere ind i den vestlige del af Mosul i kampen om at nedkæmpe Islamisk Stat i byen. Omkring halvdelen af Vestmosul er blevet befriet i løbet af de seneste fem uger, men et luftangreb, der i sidste uge dræbte op til 230 civile, sætter for alvor spørgsmålstegn ved koalitionens og den irakiske hærs offensiv.

Ifølge Washington Post er 101 lig allerede blevet gravet ud fra den bygning i al-Jadida-kvarteret, som et amerikansk jagerfly menes at have bombet.

USAs præsident, Donald Trump, har ikke kommenteret episoden, men i en pressemeddelelse kalder general Joseph Votel fra koalitionens kommando hændelsen for en »forfærdelig tragedie«.

»Vi er i færd med at undersøge præcist, hvad der skete, og vi vil fortsætte med at tage ekstraordinære hensyn for at undgå skade mod civilbefolkningen,« står der i pressemeddelelsen.

Men det beroliger ikke Obaida Khalil. Han flygtede selv fra Mosul i 2015, men hele hans familie bor i et af de kvarterer, der stadig er under Islamisk Stats kontrol i den vestlige del af Mosul.

Han frygter for sin families skæbne og er lige så bange for koalitionens bombardementer, som han er for Islamisk Stats jihadister.

»Stop med at dræbe civile,« skriver han i en opdatering på Facebook.

Samtidig deler han en opfordring fra bloggeren, der kalder sig MosulEye.

»Islamisk Stat samler så mange civile som muligt i et hus. Så gør de huset til et mål ved at skyde fra taget. På den måde garanterer IS maksimale civile dødstal og at skylden ligger på koalitionens side,« skriver MosulEye på Facebook og Twitter.

Mosuls vestlige del er tættere befolket end den østlige del, der blev befriet i slutningen af januar 2017 efter tre måneders kampe.

Den irakiske hær har ikke offentliggjort nøjagtige tabstal for hverken civile eller soldater i Mosuloffensiven. Det skyldes dels, at soldater og civile stadig ligger begravet under bombede huse, dels at den irakiske hær ikke ønsker at få dårlig omtale i sine anstrengelser for at befri Mosul fra IS.

Ifølge Washington Posts bureauchef i Bagdad har den irakiske hær forment et kvindeligt medlem af Mosuls lokale råd adgang til den vestlige del af Mosul, fordi hun var blandt de første, der udtalte sig om de høje civile tab.

Airwars, en organisation, der følger koalitionens bombardementer i Irak og Syrien nøje, skriver, at sidste uges bombning af civile er bombning nummer 1.000 siden 2014 fra koalitionens side, der omfatter civile ofre.

»Airwars har noteret 173 angivelige koalitionsbombninger med civile ofre, siden Donald Trump blev svoret ind som præsident og frem til den 15. marts. Antallet af døde civile accelererer tydeligt i denne periode,« skriver Airwars på sin hjemmeside

Omkring 100.000 civile er flygtet fra Mosul, siden offensiven mod den vestlige del af byen blev sat i gang den 19. februar 2017.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten