Moskva giver igen på kritik: Russisk ungdomskorps har ret til at storme nazi-parlament

Ruslands forsvarsministerium svarer igen på kritik af et øvelsesområde, hvor unge russere kan træne angreb på Berlins Rigsdagsbygning som under Anden Verdenskrig.

Elever på et russisk militærakademi får instruktioner under en feltøvelse i det sydlige Rusland. Ruslands ungdomskorps »Junarmija« blev dannet i 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARD KORNIYENKO

Unge russere skal føle ægte kampgejst under deres militærtræning. Derfor vil Ruslands forsvarsministerium bygge en model af Berlins rigsdagsbygning, der blev stormet af sovjetiske tropper under Anden Verdenskrig.

Det meddelte den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, torsdag i en tale til det russiske parlament.

Modellen af den tyske parlamentsbygning skal være en del af det nyt uddannelses- og øvelsesområde, 'Patriotparken', som bygges til træning af hærens ungdomskorps uden for Moskva.

»Vi bygger en kopi af Rigsdagen i Patriotparken. Ikke i fuld størrelse men noget, der lader ungdomskorpset storme et specifikt mål,« sagde Sjojgu.

Parken vil også omfatte en model af en frontlinje fra et slag under Anden Verdenskrig, modeller af ubåde og et stort øvelsesområde.

Huser Tysklands folkevalgte

I Tyskland har de russke planer vakt opsigt, fordi Rigsdagsbygningen i dag huser det ene af det tyske parlaments to kamre, Forbundsdagen. Det russiske ungdomskorps kan dermed træne angreb mod en model af en bygning, hvor de tyske folkevalgte i dag har deres daglige gang.

De russiske planer er »overraskende og taler for sig selv,« sagde Ulrike Demmer, talsperson for den tyske regering til nyhedsbureauet DPA.

Tyske kommentatorer har været mere direkte.

»Det viser en forværring i Ruslands forhold til Tyskland. Sådan skabes et negativt billede af Tyskland,« siger Stefan Meister fra det Tyske Udenrigspolitiske Institut.til radiostationen Deutsche Welle.

Ifølge ham illustrerer planerne det officielle Ruslands tilbagevenden til en glorificeringen af Sovjetunionens militære sejre.

Ifølge den tyske europaparlamentariker Elmar Brok er det centralt, hvilken udgave af bygningen det russiske ungdomskorps fremover skal øve sig i at angribe.

»Hvis man genskaber, hvordan den Røde Hær besatte Rigsdagen i kampen mod Hitler, så har jeg ingen indvendinger. Men hvis det forestiller demokratiets moderne hus, så er det ubærligt,« siger Elmar Brok til radiostationen.

»Patriotisk opdragelse«

Fredag svarede det russiske forsvarsministerium igen på kritikken fra de bekymrede tyske eksperter. En talsmand for ministeriet anklager kritikerne for at have nazistiske sympatier.

»Det får også en til at tænke på, hvilken overbevisning angående det Tredje Riges ophavsmænd, de egentlig har,« siger Igor Konasjenkov om kritikerne i en pressemeddelelse fra forsvarsministeriet i Moskva.

I russisk og sovjetisk historieskrivning blev erobringen af Rigsdagen i Berlin i krigens sidste dage et symbol på sejren over Nazi-Tyskland. Genopførelsen af en model af bygningen til træningsformål skal ses som en måde at understøtte en »patriotisk opdragelse af unge borgere,« siger generalmajoren.

Sovjetunionens og sovjetlederen Josef Stalins rolle i sejren over Hitler-Tyskland er blevet en stadigt vigtigere del af den officielle historiefortælling under Vladimir Putins styre de seneste 17 år.

Det russiske ungdomskorps, Junarmija, blev oprettet i 2015 for at sikre en militær uddannelse af børn mellem 11 og 18 år. Korpset har ifølge forsvarsministeriet 42.000 medlemmer.

»Bevægelsens formål er at genoplive de gode gamle traditioner for børne- og ungdomsorganisationer,« står der på organisationen hjemmeside.