Moskva-borgmester tager en tur til

Demonstranter og oppositionspolitikere ser ud til at gå endnu et par hårde år i møde. Moskvas borgmester, den 70-årige Jurij Lusjkov, har fået Vladimir Putins velsignelse til endnu fire år på posten.

Moskvas 70-årige borgmester, Jurij Lusjkov, (t.h.) har fået præsident Vladimir Putins (t.v.) støtte til at fortsætte endnu fire år på posten. <br>Foto: Dmitry Astakhov Fold sammen
Læs mere

Han har kaldt homoseksuelle for »sataniske«. Han har udkommanderet kampklædt politi mod politiske modstandere. Og så har han stået i spidsen for en økonomisk vidundervækst, som de seneste 15 år har fremtryllet både milliardærer og middelklasse i den russiske hovedstad.

Moskvas borgmester, Jurij Lusjkov, har på sin egen kontroversielle facon personificeret byen siden 1992, da han første gang satte sig i borgmesterstolen. Forleden leverede 70-årige Lusjkov så endnu et lærestykke i politisk overlevelse. Til lyden af klapsalver fra byens lokalparlament fik han overdraget borgmesterkæden for yderligere fire år, selvom han for bare et år siden bedyrede, at han ville træde tilbage for at give plads til nye kræfter.

Det er ingen ringere end den russiske præsident, Vladimir Putin, der har bedt den magtfulde borgmester tage en tørn til. Indbyggerne i Moskva er til gengæld ikke blevet spurgt. Direkte valg af guvernører og borgmestre blev afskaffet i 2005, så det i dag er den russiske præsident, der udpeger en kandidat, som blot skal godkendes af byrådet.

Nyder bred opbakning
Hvis man skal tro meningsmålingerne, nyder Jurij Lusjkov dog fortsat bred opbakning blandt moskovitterne. Lusjkov blev genvalgt med stort flertal ved valgene i 1996, 1999 og 2003, hvor han som i dag kunne sole sig i byens voldsomme økonomiske fremgang. Samtidig er han sikret rigelig medieomtale i en række loyale Moskva-aviser og ikke mindst på bystyrets egen TV-kanal.

Men kritikerne råber højt. De små oppositionspartier anklager Lusjkov for at styre Europas største by som sit eget private fyrstendømme. 28 af de 35 medlemmer af lokalparlamentet er tro Lusjkov-støtter, mens hans kone er Ruslands rigeste kvinde med en anslået formue på over 17 milliarder kroner og ejer af en byggekoncern, som har nydt godt af lukrative kontrakter med bystyret.

»En by, som engang var mangfoldig, farverig, fri og udisciplineret, bliver stadigt mere som sin urokkelige leder: indskrænket og uciviliseret,« hævdede en kommentator i avisen Isvestija.

Forbød bøssemarch
Senest vakte Lusjkov international opsigt, da han i sidste måned forbød en bøssemarch i byens gader og den forbindelse kaldte homoseksualitet for »satanisk«. To medlemmer af Europa-Parlamentet blev anholdt, da demonstranter fra flere lande forsøgte at protestere mod forbuddet.

Endnu hårdere medfart ramte en Putin-kritisk demonstration tidligere pååret. Lusjkov forbød demonstranterne at marchere gennem byen og beordrede efterfølgende politiet til med vold og magt at slå ned på dem, som overtrådte forbuddet.

På trods af sin alliance med den russiske præsident er Lusjkov også en af de få politikere i Rusland, som stadig lejlighedsvist tør sige Kreml imod.

Det er ikke mere end otte år siden, Lusjkov ved et valg udfordrede Vladimir Putin, der på det tidspunkt var premierminister. Siden har de to indgået en politisk våbenhvile, selvom de på det personlige plan hverken er bedstevenner eller enige om særligt mange ting ud over behovet for en stærk statsmagt.

»Putin turde ikke skifte Lusjkov ud. Årsagen er, at Kreml virkelig frygter politisk ustabilitet i byen op til parlaments- og præsidentvalgene,« bemærkede den politiske kommentator Stanislav Belkovskij på radiostationen Moskvas Ekko.

Rusland afholder parlamentsvalg i december i år og præsidentvalg i marts næste år. Hvis Vladimir Putin som lovet træder tilbage i marts næste år, vil Jurij Lusjkov have overlevet to russiske præsidenter og være den længst siddende borgmester siden tsar-tidens Rusland.