Morten Storm i CNN-dokumentar: Jeg var måske en dårlig spion

I nat udgjorde den danske dobbeltagent Morten Storm hovedrollen i en timelang CNN-dokumentar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I nat fulgte millioner af amerikanske tv-seere med, da CNN fortalte historien om den danske dobbeltagent Morten Storm, der bl.a. spionerede for CIA og PET.

Den én-time lange dokumentarfilm havde fået titlen 'Double Agent: Inside Al-Qaeda for the CIA'. Og Storms historie var filmet både i Danmark, England, USA og Mellemøsten.

»Jeg var måske en dårlig spion. Men jeg opnåede gode resultater,« sagde Morten Storm afsluttende i sine interview med CNN-journalist Nic Robertson.

Og hermed refererede den forhenværende Bandidos-håndelanger og jihad-fanatiker til 2012-drabet på én af Al-Qaeda's vigtigste ledere, Anwar al-Awiakis.

Efter en relativt kort periode som fanatisk og ny-omvendt muslim, blev Storm nærmest anti-muslimsk. Han havde dog allerede stiftet nogle ualmindeligt gode forbindelser blandt nogle af verdens største terrorister - bl.a. al-Awiakis. Og derfor blev han hyret af både den danske, den engelske, den svenske og den amerikanske efterretningstjeneste - som dobbeltspion.

Da CIA i 2012 afslørede deres drab på Answar al-Awiakis, fastholdt de, at det ikke var Morten Storm, der havde hjulpet dem.

Derfor fik den danske dobbeltagent heller ikke de fem millioner dollar, han var blevet lovet.

Og det førte til et brud imellem Storm og CIA. Sidstnævnte beholdt pengene. Men tilgengæld afslørede Morten Storm sin status som dobbeltagent og sit samarbejde med CIA til avisen Jyllands Posten.

Både PET og CIA havde nægtet at medvirke i nattens CNN-dokumentar. Men de har tilgengæld heller aldrig afvist deres samarbejde med danskeren, hvis selvbiografi snart skal filmatiseres af de to Hollywood-sværvægtere, Scott Rudin og Paul Greengrass, der før har stået bag film som 'The Bourne Ultimatum' og 'No Country for Old Men'.