Mordmistænkte i Grækenland finansieres med EU-midler

Mord og overfald på indvandrere og venstreorienterede aktivister er blot få af anklagerne mod det ultranationalistiske græske parti Gyldent Daggry. Alligevel har partiet i flere år fået økonomisk støtte fra EU.

(REUTERS/Eric Vidal/Scanpix). (Foto: ARIS MESSINIS/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Retssagerne mod de 69 medlemmer af det ultranationalistiske parti Gyldent Daggry er begyndt i denne måned. Og selv om det græske parlament for længst har frosset al økonomisk støtte til partiet, bortset fra parlamentsmedlemmernes lønninger, har EU stadig betalt millioner af kroner til et europæisk parti, som Gyldent Daggry er medlem af.

»Det er utroligt, at EU har finansieret nynazistiske organisationer som denne i flere år. Især når man tænker på, at det græske parlament har stoppet al økonomisk støtte til partiet,« fortæller Thanasis Kampagiannis, der er advokat og anklager i retssagerne mod Gyldent Daggry.

EU ændrede ellers retningslinjerne i 2014 sådan, at parlamentariske grupper, som ikke levede op til EUs fundamentale menneskerettighedsprincipper, ikke ville modtage støtte. Men ifølge det svenske medie og antiracistiske bevægelse Expo, som overvåger højreekstreme og nazistiske grupper, er millioner af kroner alligevel strømmet til det europæiske parti Alliance for Peace and Freedom og en tilknyttet fond kaldet Europa Terra Nostra, som blandt andet rummer de tre EU-parlamentarikere fra Gyldent Daggry.

Da Alliance for Peace and Freedom samtidig er repræsenteret nationalpolitisk i flere lande, giver det mulighed for at danne et europæisk parti, som kan få støtte til oplysningsarbejde og arrangementer.

Nye regler kan løse problemet

Knap 4,5 millioner kroner er, ifølge Expo, indtil nu gået i støtte til det europæiske parti og fonden – ud over løn til Gyldent Daggrys medlemmer af Europa-Parlamentet.

Men i december sidste år indførte EU igen strammere retningslinjer, der skal gøre det så godt som umuligt for Gyldent Daggry at modtage støtte. Partiet vil nemlig fremover skulle stille en bankgaranti, som de ikke forventes at kunne leve op til.

Grækenlands EU-talsmand, Constantinos Tsoutsoplides, forklarer, at Gyldent Daggrys medlemmer er blevet finansieret efter deres rettigheder ligesom alle andre EU-parlamentarikere:

»Gyldent Daggry er medlemmer af EU-parlamentet – og derfor har det været enormt svært at fratage dem deres støtte,« fortæller han og henviser til, at de nye regler fra 2016 for første gang vil kunne bremse EU-støtten til partiet.