Mordet på Kim Jong-uns bror: Politiet anholder kvinde og kæreste

Malaysisk politi har anholdt yderligere to personer og leder efter flere i forbindelse med giftmordet på halvbroren til den nordkoreanske leder Kim Jong-un.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA, ED JONES

En vietnameser, en indoneser og en malaysier.

At dømme ud fra de anholdtes pas er der ikke meget der peger mod Nordkorea i den spektakulære mordsag, der disse dag er under efterforskning i Malaysia. Men ofret er ikke hvem som helst.

Kim Jong-nam er halvbror til den nordkoreanske leder Kim Jong-un. Han blev i mandags myrdet med gift i Kuala Lumpurs lufthavn, hvilket hurtigt fik både sydkoreanske og amerikanske regeringskilder til at udpege den nordkoreanske forbindelse som den egentlige årsag.

Torsdag bekræftede den nordkoreanske ambassade i Malaysia for første gang, at den myrdede person er Kim Jong-nam. På sig havde han et pas med navnet Kim Chol. Han var indehaver af to forskellige pas, forklarede den malaysiske vicepremierminister torsdag på et pressemøde i Kuala Lumpur.

Begge de to kvinder, der mistænkes for at have udført giftangrebet, er nu i politiets varetægt. Onsdag blev den første pågrebet. Hun var indehaver af et vietnamesisk pas. Torsdag fik politiet fat i den anden kvinde, der havde et indonesisk pas på sig.

Ifølge Channel News Asia valgte politiet også at anholde hendes kæreste – en malaysisk mand. Singapore-mediet skriver derudover, at politiet leder efter yderligere tre mænd.

45-årige Kim Jong-nam var på vej til kinesiske Macau, da han blev overfaldet med gift i lufthavnen. Angiveligt brugte gerningsmændene nåle eller et klæde vædet med gift. De malaysiske myndigheder har udført en obduktion, men resultatet er endnu ikke offentliggjort.

Kim Jong-nam og Kim Jong-un er begge sønner af den tidligere nordkoreanske leder Kim Jong-il, som døde i 2011, men har forskellige mødre. Det menes, at Kim Jong-nam var tæt knyttet til sin onkel, som var en af Nordkoreas mest magtfulde personer, indtil han blev henrettet i 2013.

Til trods for at være den ældste af Kim Jong-ils sønner, er det mange år siden, Kim Jong-nam flyttede fra Nordkorea og dermed opgav at indtage en plads i det politiske familiedynasti i Pyongyang.

Han gled for alvor ud af arverækkefølgen til fordel for sin yngre halvbror efter en pinlig episode i Japan tilbage i 2001. Her blev han pågrebet i Tokyos lufthavn med falske papirer rejsende under et kinesisk alias på vej ind i landet. Han forklarede sig med, at han bare gerne ville i det lokale Disneyland. Episoden var en stor ydmygelse for det nordkoreanske styre.

Ifølge sydkoreanske medier har hans lillebror længe ønsket ham død.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina