Mord på Litvinenko skete med Ruslands vidende

Kilder i den britiske efterretningstjenste siger nu til BBC, at giftmordet på den tidligere FSB-agent Alexander Litvinenko i London skete med statslig opbakning.

Foto: Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere FSB-agent Alexander Litvinenkos dødskamp blev hurtig, men pinefuld.

Den engang så bomstærke mand svandt ind til intet for øjnene af verdenspressen på et hospital i London i 2006. Han tabte håret, ansigtskultøren var gullig og hans indre organer satte ud, et efter efter, mens verdens bedste læger stod magtesløse.

Obduktionen viste uden tvivl, at russeren, der blandt andet var kendt som en udtalt kritiker af daværende præsident Vladimir Putin, var blevet forgiftet med det radioaktive stof polonium 210.

Der gik ikke lang tid før mistanken faldt ubestrideligt på den tidligere KGB-agent Andrej Lugovoj, der opholdt sig i London på samme tid, som Alexander Litvinenko menes at have været blevet forgiftet af en kop te. Et af mysterierne, der aldrig helt er blevet opklaret er, hvordan nogen fik adgang til et stof, der angiveligt er under stærk kontrol på grund af dets radioaktive egenskaber.

En kilde fra det britiske efterretningsmiljø siger nu til BBC, at der ikke er meget tvivl om, at mordet fandt sted med en eller anden form for opbakning og viden i det russiske statsapparat.

”Vi er stærkt overbeviste om, at mordet på Litvinenko skete med en vis involvering fra staten,” sagde en kilde blandt andet til programmet Newsnight. Programmet afslører også, at den angiveligt var planer om at myrde den russiske mangemillionær og forretningsmand Boris Beresovskij, men at disse planer blev forpurret af den britiske efterretningstjeneste MI5.

Ifølge briterne opererede FSB, det tidligere KGB, mere eller mindre under daværende Vladimir Putins kontrol, da mordet fandt sted.

Briterne har siden maj 2007 haft en udleveringsbegæring, så Alexander Lugovoj kan komme for en britisk domstol, liggende i en syltekrukke hos de russiske myndigheder og forholdet mellem de to lande har været køligere siden episoden fandt sted.

Ifølge Alexander Litvinenkos enke, Marina, har den britiske regering lovet at rejse sagen på denne uges G8-møde i Japan, hvor Gordon Brown har planlagt et møde med sin russiske kollega Dmitri Medvedev. Ifølge det britiske udenrigsministerium vil der blive tale om en ”åbenhjertig” diskussion om problemet.