Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ganske få mennesker har en forførelseskraft som Moon-bevægelsens stifter og religiøse leder, pastor Sun Myung Moon.
Hvem kan for eksempel samle 28.000 par og få dem til at gifte sig på en gang i et ordentligt bunkebryllup, som han gjorde i 1977?
Og hvem kan kalde sig selv for Messias og hævde, at man i en alder af 16 år har fået at vide af Jesus, at man skal arbejde videre på hans frelserarbejde - og samtidig blive taget seriøst?
Det kunne Sun Myung Moon.
I sådan en grad, at han i sin levetid fik mellem millioner af mennesker til at følge ham og blive en del af bevægelsen, som bygger på kristendommen. Og i en sådan grad, at han opbyggede et gigantisk forretningsimperium med hoteller, skibsrederier, Bridgeport University i Connecticut, computervirksomheder, marmorbrud, våbenfabrik, sushifabrik, skisportssted, fodboldhold og de to store aviser Washington Post og New York Tribune for medlemmernes pengedonationer.
Alt sammen i troen på, at det vil lykkes for Moon-bevægelsen at skabe et himmerige på Jorden, forklarer tilhænger Martin Herbst til Radio 24Syv. Han ofrede selv familieliv, venner og uddannelse for at knokle for bevægelsen i næsten 20 år.
Alt sammen for at rette op på de retfærdigheder, der skete i historien om Adam og Eva, hvor Satan forførte Eva, som derefter fik urene børn med Adam.
Moon betragtede Jesus som den anden Adam. Men Jesus blev korsfæstet, inden han kunne nå at fostre syndfrit afkom.
At redde menneskeheden afhang så af en tredje frelser, mente Moon. En frelser, som skulle gifte sig med en ren kvinde og sammen blive menneskehedens sande forældre til udelukkende at avle rene familier i Guds rige.
- Vi arbejdede jo i døgndrift, siger Martin Herbst.
- Mange hundrede døde i trafikuheld, fordi vi aldrig nogensinde sov. Det er helt utroligt, så hårdt man kan arbejde, når man er overbevist om at bygge himmeriget på jord, siger han og tilføjer, at hele imperiet er »bygget på et bjerg af unge menneskers lidelser år ud og år ind«.
Moon-bevægelsen er ofte blevet kaldt for en sekt og kritiseret for, som Scientology, at hjernevaske sine medlemmer og lokke penge ud af dem. Kirken har afværget kritikerne ved at sige, at mange nyreligiøse bevægelser oplever samme anklager i deres tidlige år, og desuden ved at tilføje, at det er ens eget frie valg, om man vil arbejde for og tjene Moon-bevægelsen.
Nu er lederen død, og man kan forestille sig, at bevægelsen langsomt rykker samme vej. Men Martin Herbst tvivler ikke på, at den vil fortsætte.
- Det er lettere at være Messias, når man er død, end når man er i live. Ideen om, at bevægelsen vil kollapse nu, er fejlagtig. Det samme troede man, da Scientology-stifteren L. Ron Hubbard døde i 1986. Men det fortsatte med Tom Cruise og så videre, siger han.
- Moons status som Messias er evig. Han fortsætter sit arbejde i åndeverdenen og velsigne par i den. Hans børn, han har 14 børn, vil overtage. Nogle er døde, nogle er faldet fra, men de, der er tilbage, vil føre det videre.
Sun Myung Moon har desuden siddet fængslet i en arbejdslejr i Nordkorea for sine stærkt anti-kommunistiske holdninger i årene efter Anden Verdenskrig. Han har også afsonet straf i USA for skatteunddragelse.
Desuden var han en stærk tilhænger af republikanske politikere, deriblandt Richard Nixon og Ronald Reagan.
Moon blev 92 år og døde mandag på et hospital nær sit hjem i Sydkorea som følge af en lungebetændelse. Nu vil Moon-bevægelsens Forenede Kirke sørge frem til stifterens begravelse 15. september ved Cheonseung-bjergene.