Moon-bevægelsens leder er død

Den religiøse leder blev verdensberømt for en række massebryllupper årtier tilbage. Han blev 92 år.

Foto: LEE JAE-WON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen og manden bag den religiøse Moon-bevægelse, pastor Sun Myung Moon, er død i en alder af 92 år i Sydkorea.

Moons bevægelse og hans Forenede Kirke blev grundlagt i 1970erne og bygger på kristendommen. Den religiøse leder har skrevet flere bøger og hellige skrifter om, hvordan Gud flere gange åbenbarede sig for ham. Blandt andet kaldte han sig selv for den nye Messias og hævdede, at Jesus talte til ham i en alder af 16 år og bad ham om at arbejde videre på sit frelserarbejde.

Moon-bevægelsen er vokset til at have mellem fem og syv millioner medlemmer på verdensplan og blev for alvor verdensberømt for en række massebryllupper i 1970erne og 1980erne, hvor tusindvis af par blev gift på samme tid - blandt andet i New Yorks Madison Square Garden. Flere af de mænd og kvinder, der blev gift med hinanden, havde aldrig mødt deres nye partnere inden bryllupperne.

Moon opbyggede et enormt forretningsimperium omkring sin bevægelse med aviser, skoler, et hotel i Nordkorea og blandt andet også et skisportssted, og kritikere har i den forbindelse beskyldt ham for at hjernevaske sine tilhængere og snyde penge ud af dem.

Han har desuden siddet i fængsel i en nordkoreansk arbejdslejr for sine stærkt anti-kommunistiske holdninger i årene efter Anden Verdenskrig og senere i USA for skatteunddragelse.

Desuden var Moon en stærk tilhænger af republikanske politikere, blandt andre Richard Nixon og Ronald Reagan.

Moon døde på et hospital nær sit hjem i Gapyeong i Sydkorea af komplikationer efter en lungebetændelse.