Montenegro anholder 20 serbere for planer om valgangreb

Valget i Montenegro tog en dramatisk drejning med anholdelser af mistænkte, der angiveligt planlagde angreb.

Montenegrinsk politi eskorterer nogle af de anholdte serbere ind i den retsbygning, hvor de søndag blev stillet for en dommer. Reuters/Stevo Vasiljevic Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne i Montenegro har anholdt 20 serbere, som ifølge politiet havde planer om at foretage en række angreb, når valgstederne i det lille Balkan-land lukker søndag aften.

Angrebene skulle efter planen have været rettet mod den montenegrinske stat og formentlig også "højtstående statslige embedsmænd", siger landets politichef, Slavko Stojanovic.

De 20 serbiske statsborgere blev anholdt lørdag aften. Politiet leder fortsat efter endnu en mistænkt.

- De er under mistanke for at komme til Montenegro med den hensigt at gennemføre angreb mod institutioner, politi og repræsentanter for statslige organer, lyder det i meddelelsen fra politichefen.

- Derudover udelukker vi ikke angreb mod højtstående statslige embedsmænd.

Valgkampen i Montenegro har i høj grad handlet om landets mangeårige premierminister, Milo Djukanovic, og hans planer om at knytte Montenegro tættere til Vesten.

Den 54-årige leder har stået i spidsen for Montenegro siden 1991. Det meste af tiden som premierminister, men også i en enkelt periode som præsident.

Djukanovic ønsker Montenegro optaget i både Nato og EU og har fremstillet søndagens valg som et valg mellem Vesten eller Rusland, som han beskylder for at støtte oppositionen.

- Vil vi være en del af det udviklede europæiske samfund eller en russisk koloni, spurgte han sine tilhængere ved sit sidste valgmøde i hovedstaden Podgorica.

Montenegros største oppositionsparti, Demokratisk Front, ønsker tættere bånd til Rusland og er imod medlemskab af EU og Nato.

Meningsmålinger har inden valget tydet på dødt løb mellem de to fløje.

/ritzau/AFP