Monsterskovbrande har dræbt mindst 40: »Dette er i sandhed en af de værste tragedier i Californien«

Hundredvis af mennesker er meldt savnet. Over 10.000 brandfolk kæmper mod mindst 16 store skovbrande.

Foto: JIM URQUHART

Myndighederne i den amerikanske delstat Californien håber, at aftagende blæst vil give over 10.000 brandfolk bedre muligheder i kampen mod de dødeligste skovbrande i Californiens historie.

Mindst 40 mennesker er blevet dræbt, og tusindvis af hjem er blevet tilintetgjort.

Ildebrandene har spredt sig med rekordhastighed i nogle områder. De førte i weekenden til evakueringer, mens myndighederne forsøger at danne sig overblik over en kaotisk situation, hvor hundredvis af mennesker er meldt savnet.

De mange tusinde brandfolk får støtte fra fly med vandtanke og helikoptere, som bekæmper de mindst 16 store skovbrande fra luften.

De hårdest ramte områder er nord for San Francisco, hvor et område på omkring 865 kvadratkilometer - større end New York City - er ødelagt.

Med mindst 40 bekræftede dødsfald - deriblandt 22 i Sonoma County - er brandene de dødeligste i Californien. Hidtil var den værste brand i Los Angeles i 1933, hvor 29 omkom.

Myndighederne siger, at 235 mennesker stadig savnes alene i Sonoma County, og det ventes, at dødstallet stiger.

Over 100.000 mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem.

Blandt dem er godt 3000 mennesker, som lørdag blev beordret væk fra byen Santa Rosa omkring 80 kilometer nord for San Francisco. Brandene har skadet eller ødelagt 5700 bygninger, og mange hjem og kontorer er reduceret til aske.

»Dette er i sandhed en af de værste tragedier i Californien nogensinde. Ødelæggelserne er ufattelige. Det er rædsler, som ingen kunne have forudset,« siger Californiens guvernør, Jerry Brown, under et besøg i Santa Rosa.

Den 63-årige Molly Kurland siger, at »selv for folk, som ikke har mistet deres hjem, er usikkerheden og angsten voldsom«.

Et tvillingpar vækkede sent søndag deres forældre, da de opdagede, at landskabet omkring dem stod i flammer. Den 16-årige Benjamin Laskers alarm betød, at familien nåede at flygte, men de havde ikke tid til at tage ret meget med andet end deres tøj.

Benjamin Lasker og hans tvillingsøster Natalie vækkede derefter otte andre familier i området Fountain Grove i Santa Rosa, ved at banke løs på alle døre og råbe »Brand!«.

/ritzau/Reutes