Monsterorkanen "Dean" tager fat på Mexico

Orkanen "Dean" tager til i styrke og har vindstød på mindst 260 kilometer i timen. Tusindvis af mennesker flygter i Mexico, olieinstallationer er evakueret.

Orkanen "Dean" var tirsdag kl. 08.00 (dansk tid) 160 kilometer øst for Mexicos kyst, hvor tusindvis af mennesker er flygtet eller evakueret fra kystområdet.

Mens orkanen nærmede sig kysten, blev den kraftigere, og der blev målt vindstød på op til 260 kilometer i timen.

Det statslige mexicanske olieselskab Petroleos har set, hvor det bærer hen. Tirsdag morgen (dansk tid) var 18.000 arbejdere på olieplatforme i den sydlige del af Den Mexicanske Golf evakueret fra bl.a. det store Cantarell-felt.

Piskende regn og hylende blæst gav allerede da indbyggerne langs kysten en forsmag på, hvad "Dean" er for et vejrsystem.

Den er opgraderet til en kategori fem-orkan, den højeste kategori på orkanskalaen. Siden 1886, da man begyndte at måle orkanstyrken, er der kun registreret 28 kategori fem-orkaner i området.

Orkanen ventes at gå i land i Chetumal henad middagstid (dansk tid) i et område, hvor der overvejende bor fattige mayabønner. Der ligger også en del gamle mayatempler.

/ritzau/