Monstercyklon har ramt det nordøstlige Australien

»Uvejret var ligesom et godstog, der kom bragende igennem, siger et øjenvidne på Hamilton Island.«

En monstercyklon kom tirsdag ind over kysten i det nordøstlige Australien og forvoldte store ødelæggelser, styrtregn og strømafbrydelser i tusindvis af hjem, rapporterer BBC. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAN PELED

En monstercyklon kom tirsdag ind over kysten i det nordøstlige Australien og forvoldte store ødelæggelser, styrtregn og strømafbrydelser i tusindvis af hjem, rapporterer BBC.

Cyklonen »Debbie« ramte kystlinjen mellem Bowen og Airlie Beach i Queensland som en storm i kategori fire med vindstød på op til 263 kilometer i timen.

Uvejret tog af i kraft, efterhånden som det bevægede sig ind over Australien, men det kan stadig forvolde alvorlige materielle skader i en del timer.

Der er kun rapporter om, at en person er kommet til skade.

Premierminister Malcom Turnbull siger, at parlamentet har forberedt en kriseplan. Således er et katastrofeberedskab klar til at rykke ud med skibe og militærhelikoptere fra Sydney, hvis det bliver nødvendigt.

Indbyggere i dele af Queensland er blevet advaret om at forberede sig på det værste uvejr, siden cyklonen Yasi ramte delstaten i 2011.

Mange indbyggere har beskyttet deres hjem med sandsække og beskyttelsesværn.

Over 3500 mennesker er blevet evakueret fra byerne Home Hill og Proserpine - omkring 100 kilometer syd for Townsville, som mange turister besøger for at komme ud til Great Barrier Reef.

Omkring 200 andre i kystområdet Bowen er også evakueret, og der er bygget beskytteslescentre mod uvejret i nærheden af deres hjem.

Op mod 25.000 mennesker i det lavtliggende Mackay blev opfordret til at søge højere op, da der var frygt for tidevandsbølger på op til 2,5 meter i forbindelse med stormen.

I Whitsundays og Mackay er 34.000 mennesker uden strøm, rapporterer australske 7 News.

»Det var ligesom et godstog, der kom bragende igennem«, siger et øjenvidne på Hamilton Island, der er en del af Whitsundays, til ABC News.