Monster-cyklon raser i Indien: Otte personer mister livet

Flere end en million mennesker er evakueret i det østlige Indien under cyklon. Otte personer er dræbt.

Cyklonen Fani har ramt Indiens østkyst med storm og skybrud. Dibyangshu Sarkar/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den normalt energiske by Kolkata var uhyggeligt stille sent fredag, da en af de største cykloner i flere år gik i land på Indiens østkyst.

Cyklonen Fani gik i land tidligere fredag. Den usædvanlige stærke cyklon er en kategori 5-storm med vindstød på op til 205 kilometer i timen.

Ifølge det lokale medie Press Trust of India (PTI) er en teenagedreng blandt de dræbte. Derudover blev en kvinde ramt af murbrokker og en kvinde fik et hjerteanfald, da hun var evakueret sammen med tusindvis af andre personer.

Myndighederne i Odisha, hvor 10.000 mistede livet under en cyklon i 1999, har evakueret flere end en million mennesker i frygt for den voldsomme vind.

Cyklonen har kurs mod Bangladesh, hvor myndighederne allerede mærker dens kommen. Her har en kvinde mistet livet, da hun blev ramt af et træ, der væltede i vinden. 400.000 borgere er blevet evakueret.

Kolkota er hovedstaden i den indiske stat Vestbengalen, der ligger i den østlige del af landet i nærheden af Bangladesh. Hundredtusindvis har fået besked på at flygte, lokale lufthavne er lukkede ligesom veje og toglinjer.

- Det blev bare mørkt, og pludselig kunne vi næsten ikke se fem meter frem for os, siger en af borgerne byen Puri.

En anden mand fortæller, at han så en lille bil blive blæst langs vejen og vendt på hovedet. PTI har beskrevet, hvordan en stor kran også er kollapset.

Betegnelserne orkan, cyklon og tyfon bruges om kraftfulde storme. Hvornår, hvad bruges, varierer afhængigt af hvor de opstår.

I den sydlige del af Stillehavet og i Det Indiske Ocean - som eksempelvis i Indien - hedder det cykloner.

/ritzau/AFP