Mona Sahlin vil gå af

Regnskabet for valgnederlaget skal gøres op nu for den svenske S-formand.

De svenske Socialdemokraterna blev ved det seneste valg reduceret til en størrelse, man skal helt tilbage til 1. Verdenskrig for at finde. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND

De svenske socialdemokraters formand Mona Sahlin, er det seneste døgn kommet under stigende pres internt for at gå af, og nu opfordrer hun direkte hele partistyrelsen til at stille deres mandater til rådighed på partiets ekstraordinære kongres næste år.

Partitoppen har det seneste døgn siddet i kriseforhandlinger, og blev i dagens udgave af Aftonbladet sat under kraftig kritik af sin partifælle Håkan Juholt, en af de tunge drenge i partiet, som direkte opfordrede hende til at smide tøjlerne.

Samtidig gav han udtryk for, at to andre af partiets frontfigurer, partisekretær Ibrahim Bayland og partiets finansordfører, Thomas Östros følger med Sahlin ud.

Ringeste valg i mands minde

Årsagen til den voldsomme kritik bunder i frustration over det historisk ringe resultat ved Riksdagsvalget for et par måneder siden, hvor Socialdemokraterna blev reduceret til en størrelse man skal helt tilbage til 1. Verdenskrig for at finde.

Det har nu fået Mona Sahlin til nu at tage konsekvensen og proklamere, at at hun og den øvrige partiledelse skal stille deres mandater til rådighed ved næste års ekstraordinære kongres.

Spørgsmålet er så, om det skaber ro i partiet, eller om presset vil fortsætte – og tvinge Mona Sahlin til at træde tilbage som partileder inden.