Mona Sahlin advarer mod danske tilstande

De svenske socialdemokraters leder advarer vælgerne imod at stemme på Sverigedemokraterna. Så risikerer Sverige at blive som Danmark, siger Sahlin.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lederen af Socialdemokraterna i Sverige, Mona Sahlin, frygter, at Sverige kan få samme politiske forhold som Danmark, hvis vælgerne ved valget den 19. september stemmer på det indvandrerkritiske parti, Sverigedemokraterna.

På et vælgermøde torsdag aften i Missionskirken i Stockholm opfordrede hun vælgerne til at stemme, bare ikke på Sverigedemokraterna.

- Ingen må gøre sådan, at Sverige bliver som Danmark, hvor man begyndte at samarbejde med Dansk Folkeparti, og så flyttede politikken sig væk, væk, væk fra det, som jeg synes er anstændigt. Aldrig derhen, sagde hun.

Sahlin bejler til vælgerne for at få dem til at sende den røde blok ind i ministerierne i Stockholm med hende som statsminister.

Den nuværende statsminister, Fredrik Reinfeldt, har imidlertid ikke i sinde at rykke ud frivilligt - heller ikke hvis Sverigedemokraterna bliver tungen på vægtskålen, som en række meningsmålinger har sagt.

Reinfeldt vil ikke samarbejde med partiet, sagde han i svensk tv torsdag aften og slog fast, at hvis hans konservative Moderaterna sammen med den blå blok bliver størst i Riksdagen, så vil han fortsætte som regeringschef.

Det vil i givet fald ikke gøre ham afhængig af Sverigedemokraterna, mener Reinfeldt, for det vil kræve, at Mona Sahlin går sammen med det indvandrerkritiske parti.

- Men det svenske folk kan undgå denne risiko ved at lade være med at stemme på dem. De, der kan lide Sverige, skal ikke stemme Sverigedemokraterna ind i Riksdagen, sagde Reinfeldt.

/ritzau/TT