Molotovcocktails og tåregas: Italiens nye coronarestriktioner sætter ild til voldelige protester

Søndag besluttede den italienske regering, at barer, restauranter, fitnesscentre og biografer skal lukke klokken 18. Men tværs over landet gik rasende italienere straks på gaderne i protest den følgende dag.

 
På tværs af flere italienske byer udbrød der mandag aften vrede protester mod regeringens nye coronarestriktioner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I Torino blev der kastet molotovcocktails efter politiet. I Milano blev der brugt tåregas mod demonstranterne. Og i Napoli opstod der voldelige sammenstød.

Tværs over Italien strømmede vrede italienere ud på gaderne mandag, kort efter at regeringens nye coronarestriktioner skulle træde i kraft.

Også i Rom, Palermo og en række andre italienske byer udbrød der voldelige protester, skriver BBC.

Billedet her er fra Milano, hvor der mandag aften var voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matteo Corner/EPA/Ritzau Scanpix.

Mandag annoncerede regeringen nye restriktioner, som skal forsinke landets anden bølge af coronavirus. Det betyder, at restauranter, barer, træningscentre og biografer nu skal lukke klokken 18.

Men restriktionerne er upopulære hos de mange små virksomhedsejere, som allerede har kæmpet sig igennem én lang nedlukning tidligere i år. De frygter, at de nye restriktioner kan føre til mange konkurser efter et i forvejen hårdt år, skriver BBC.

I Torino blev butiksruderne sparket ind i en række luksusbutikker, heriblandt en Gucci-butik, som efterfølgende blev plyndret af demonstranter. I Milano råbte demonstranterne »frihed, frihed, frihed« i kor, mens de endte i voldelige sammenstød med betjente bevæbnet med tåregas.

Milano ligger i Lombardiet, som er den region, der var allerhårdest ramt af virussen i foråret.

Hvilke restriktioner har Italien indført?

Det er fjerde gang, at Italien indfører nye restriktioner denne måned. Først kom påbuddet om, at alle skal bære mundbind, når de bevæger sig uden for hjemmet. Så kom de begrænsede åbningstider for restauranter, og snart efter fik borgmestre lov til at udstede udgangsforbud i en række områder, heriblandt både Torino og Lombardiet.

Søndag annoncerede regeringen så, at alle restauranter, barer, biografer, teatre og træningscentre skal lukke klokken 18. Restauranter må dog godt sælge takeaway frem til midnat.

På landets gymnasier og universiteter skal 75 procent af undervisningen i øvrigt rykkes online igen. De fleste virksomheder og butikker må dog stadig holde åbent som normalt, skriver BBC.

Demonstranter gik på gaderne mandag aften i Milano for at protestere mod regeringens nye coronarestriktioner. Flere af protesterne endte i voldelige sammenstød med politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Matteo Corner/EPA/Ritzau Scanpix.

Regeringen opfordrer i øvrigt italienerne til at undgå rejser mellem byer og regioner, så vidt det er muligt, og undgå offentlig transport.

De nye restriktioner skal gælde frem til 24. november, forklarede Italiens premierminister, Giuseppe Conte, på et pressemøde søndag.

»Vi forventer, at vi må lide lidt denne måned, men hvis vi bider i det sure æble med disse restriktioner, kan vi trække vejret igen i december,« sagde han ifølge BBC.

Italien var et af de første lande til at lukke samfundet helt ned i foråret og i øvrigt det land i Europa, der var hårdest ramt af virussen i begyndelsen af pandemien.