Mogens Jensen i dansk-ugandisk nærkamp om homolov

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er på lynbesøg i Uganda for at udtrykke bekymring over landets nye lov mod homoseksualitet. Men Ugandas sundhedsminister står fast.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) er på rundrejse til en række afrikanske lande, og i Uganda har han udtrykt bekymring for landets lov mod homoseksualitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

KAMPALA: Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen lægger i dag vejen fordi Ugandas hovedstad, Kampala, for at slå et slag for de homoseksuelles rettigheder i det østafrikanske land. Her mødes han blandt andet med landets sundhedsminister og senere med den ugandiske premierminister.

»Jeg har sagt til ministeren, at Uganda har skrevet under på FNs Menneskerettighedskonvention og også på Den Afrikanske Unions menneskerettighedskonvention, og at jeg mener, at man som politisk leder må leve op til det, der står i konventionen, og derfor burde den her lov slet ikke være kommet,« siger Mogens Jensen efter mødet med den ugandiske sundhedsminister, Ruhakana Rugunda i hovedstaden Kampala.

Sundhedsministeren understregede på et kort pressemøde efter mødet med sin danske gæst, at den omstridte lov bygger videre på en lov, som Uganda har haft, siden landet var en del af et britisk protektorat.

»Jeg har forklaret ministeren (Mogens Jensen, red.), at den her lov bygger på en lov, som den koloniale administration indførte for omkring 65 år siden, og vi forventer, når det gælder gennemførelsen af loven, at alle her i landet vil få fuld adgang til sundhedsydelser, som de har haft hidtil, og der vil ikke være diskrimination overhovedet, hvad angår seksuel orientering eller på anden vis,« siger den ugandiske sundhedsminister.

Behandling for hiv/AIDS

Netop de homoseksuelles muligheder for at få lige adgang til lægebehandling, har været en af hovedbekymringer for modstanderne af loven - herunder handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

»Homoseksuelle er en særligt udsat gruppe, når det handler om AIDS, og det er mit klare ønske, at det her ikke fører til diskrimination af homoseksuelle i forhold til behandling. Jeg frygter, at loven, hvis den bliver kraftfuldt implementeret, vil betyde at antallet af AIDS-ramte vil stige,« fastslår Mogens Jensen.

»Vi kan se allerede nu, at den nedgang i antallet af AIDS-ramte, der har været i Uganda, er stagneret,« påpeger han.

»Jeg har gjort gældende, at loven, hvis den gennemføres, implementeres på en måde, så den mindst muligt og helst ikke berører homoseksuelle her i Uganda. Og sundhedsministeren har garanteret mig, at ingen - uanset seksuel orientering - vil blive diskrimineret i adgangen til sundhedsydelser eller andre former for ydelser, og det tager jeg selvfølgelig som et positivt tegn. Men mit fokus vil fortsat være mulighederne for at få loven trukket tilbage eller får den ændret,« siger Mogens Jensen.

Han satser blandt andet på, at Ugandas forfatningsdomstol træder i karakter. En bred koalition af civilsamfundsgrupper, advokater, tidligere og nuværende parlamentarikere, professorer og fremtrædende mediefolk har indgivet homoloven for den ugandiske forfatningsdomstol. Ifølge den danske ambassade her i Uganda mener klagerne, at loven på en række punkter er i strid med landets forfatning - eksempelvis retten til privatliv, lighed for loven samt retten til ikke-diskrimination.

Mogens Jensens eget eksempel

Mogens Jensen, der selv er erklæret homoseksuel, forklarede forud for mødet til Berlingske og en række andre danske medier, at han ikke har planlagt at bruge sin egen seksuelle orientering i ordkrigen med den ugandiske regering.

»Jeg kommer som dansk minister og kommer til at gøre det samme, som mine forgængere og mine efterfølgere ville gøre - nemlig holde fast i klare danske synspunkter om respekt for menneskerettighederne. Men det er klart, at jeg kommer også som den, jeg er. Jeg er homoseksuel, og jeg har ikke noget imod, at Uganda ser, at andre steder i verden kan homoseksuelle selvfølgelig leve en helt almindelig tilværelse og også opnå et af sit lands højeste politiske poster,« siger Mogens Jensen.

»Jeg ønsker ikke at bringe min seksuelle orientering på banen, mere end en heteroseksuel minister ville gøre det. Men hvis mit eget eksempel kan være et argument i den sammenhæng, så vil jeg ikke afvise, at jeg vil gøre det. Men det er ikke noget, jeg har planlagt,« forklarer Mogens Jensen.

Han noterer sig, at den ugandiske sundhedsminister på et spørgsmål fra pressen afviser, at loven vil sende homosekuelle i fængsel.

»Det er klart, at hvis loven implementeres på en måde, så ingen kommer i fængsel, så er det jo et godt resultat. Men så kan man spørge: Hvorfor så indføre loven,« siger den danske minister.

Den ugandiske homolov, der kan sende homoseksuelle i fængsel på livstid, har været længe undervejs, og loven har fået Danmark og en række vestlige lande til at skære eller omlægge bistanden til den ugandiske stat. Danmark har eksempelvis omlagt en del af bistanden, så den ikke længere går til Ugandas regering, men til organisationer, der kæmper for menneskerettigheder.