Møtrikker og bolte var strøet ud over gulvet i Manchester Arena: »Man bruger søm-bomben for at gøre størst mulig skade«

Meget tyder på, at det var en bombe fyldt med søm - en såkaldt »Nail Bomb« - der eksploderede og dræbte mindst 22 i Manchester mandag aften.

Medics deploy at the scene of a reported explosion during a concert in Manchester, England on May 23, 2017. British police said early May 23 there were "a number of confirmed fatalities" after reports of at least one explosion during a pop concert by US singer Ariana Grande. Ambulances were seen rushing to the Manchester Arena venue and police added in a statement that people should avoid the area / AFP PHOTO / Paul ELLIS Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL ELLIS

Meldinger fra øjenvidner tegner et billede af, at aftenens angreb i Manchester kan have været udført med en såkaldt »Nail Bomb« - en bombe fyldt med søm, designet til at gøre størst mulig skade og relativt simpel at producere.

Et øjenvidne siger, ifølge The Guardian, at han kunne se møtrikker og bolte strøet ud over gulvet i foyeren i arenaen, hvor angrebet fandt sted.

En anden, Emma, siger til BBC Radio, at der var »kropsdele over det hele«.

»Det var helt sikkert en bombe. Hele bygningen rystede. Der var kropsdele over det hele, en overkrop, et øre. Det var det værste, jeg nogensinde har set. Der var lig over det hele,« siger vidnet Emma til BBC Radio ifølge australske news.com.au.

En tredje kvinde skriver i et Facebook-opslag, at hun stadig finder »stykker af gud ved hvad i sit hår«. Hun beretter om blod over det hele og folk, der manglede kropsdele, mens de løb rundt.

Politiet i Manchester har oplyst, at de mener, at der var tale om en »hjemmelavet, improviseret sprængladning«.

Ifølge formand for sprængteknisk forening, Jørgen Schneider, kan man ikke alene ud fra de informationer definitivt sige, hvilken bombe der blev brugt.

Men han peger alligevel på et bestemt stof og en bestemt metode som den mest sandsynlige.

»Det, der er populært for tiden blandt terrorister, er stoffet Triacetoneperioxid. Det var det samme, som Kundby-pigen forsøgte at fremstille. Det er nemt at producere,« siger Jørgen Schneider til Berlingske.

Når der har været møtrikker og bolte spredt ud over gulvet, kan det tyde på, at bomben har været pakket med søm og lignende genstande. I de såkaldte »Nail Bombs« fungerer sømmene som granatsplinter.

»Dermed øger man effekten ganske voldsomt. Hvis man ønsker at slå personer ihjel, så er trykket fra eksplosionen ikke nok. Det er fragmenterne, der dræber og skader så meget som muligt,« siger han.

Er det svært at lave sådan en bombe?

»Nej, det er stort set bare noget, man kan sætte sig ned og lave. Man bruger metoden med søm, møtrikker og bolte for at gøre størst muligt skade,« siger han.

»Det har personen opnået.«