»Mørke dage er på vej i Tyrkiet«

Præsident Erdogan opfordrer sine tilhængere til at blive i gaderne for en sikkerheds skyld, mens regeringen »renser ud« blandt kupmagerne og alle dem, som regeringen ikke bryder sig om.

Tyrkiet præsident, Recep Tayyip Erdogan, (i midten af fotoet) er med til at bære kisten med et af ofrene for kupforsøget natten til lørdag. Erdogan sagde i sin tale ved begravelsen bl.a., at »vi vil fortsætte med at rense alle statslige institutioner for denne virus. For denne virus har desværre spredt sig som kræft. Foto: Bulent Kilic/AFP
Læs mere
Fold sammen

Mens tyrkiske flag hejses på Taksim-pladsen i Istanbul, spiller præsident Recep Tayyip Erdogans propagandaklaver på alle tangenter.

Da flytrafikken til Atatürk Lufthavn i løbet af søndag igen var mere eller mindre regelmæssig, blev Turkish Airlines udstyret med en meddelelse til alle passagerer om, hvad det er for et land, de er på vej til eller fra. Bare for at der ikke skal herske nogen tvivl.

»Med det tyrkiske folks ukuelige vilje er Tyrkiet vågnet op til en ny dag med en meget stærkere følelse af demokrati og frihed,« står der i Turkish Airlines meddelelse.

Mens tusinder af passagerer læste ordene, fortsatte landets ledelse med at slå ned på kupmagere og dele af retssystemet. Flere end 6.000 er blevet anholdt. Blandt de mest fremtrædende er Erdogans egen militærrådgiver og lederen af Incirlik-flybasen, hvor danske F16-jagere opererer fra i krigen mod Islamisk Stat. Omkring 2.700 af landets dommere er blevet fyret med øjeblikkeligt varsel.

Overgreb på civile

Beskrivelser af Erdogan-tilhængeres overgreb på civile, der mistænkes for at have støttet kupforsøget, fylder de sociale medier.

»Jeg så en mand slå en gammel dame i jorden med en knytnæve, fordi hun åbenbart havde sagt noget positivt om kupmagerne. Manden tryglede bagefter om at få lov til at dræbe hende. Hans argument var, at hvis forræderne ikke bliver dræbt, så vil de komme igen,« skriver et øjenvidne på Facebook.

Andre tyrkiske øjenvidner fortæller Berlingske, hvordan nogle Erdogan-sympatisører i løbet af weekenden urinerede på nogle af kupmagernes lig, mens de stadig lå i gaderne. Ved begravelsesoptoget for et af kupforsøgets ofre i Fatih-moskéen talte præsident Erdogan også om forræderne. Hans tale blev konstant afbrudt af de fremmødtes øredøvende krav om »dødsstraf, dødsstraf, dødsstraf«, og Erdogans egne verbale angreb mod kupmagerne blev belønnet med Allahu akbar-råb fra masserne.

»Vi vil fortsætte med at rense alle statslige institutioner for denne virus. For denne virus har desværre spredt sig som kræft,« sagde Erdogan i sin tale i Fatih-moskéen.

Erdogan opfordrede i løbet af søndag også alle sine tilhængere til at blive i gaderne for at holde styr på situationen og forhindre nye kupforsøg.

»Mørke dage er på vej«

Mange af de flere end 265 døde fra fredagens kupforsøg er ikke begravet endnu. Men ifølge den egyptiske mellemøstkommentator Nervana Mahmoud spilder Erdogan ingen tid med at tvinge Tyrkiet i en retning, der måske er knap så flot som ordlyden i meddelelsen fra Turkish Airlines.

»Det er Erdogans store mulighed for at »rense« Tyrkiet for modstandere én gang for alle,« siger hun til Berlingske.

»Det faktum, at han begyndte med dommerne er meget sigende. Han vil have et retssystem, der er loyalt og villigt til at retsforfølge hans modstandere uden hårde beviser. Fra nu af vil enhver, der udfordrer myndighedernes synsvinkel blive stemplet som en kupmager eller sympatisør. Mørke dage er på vej i Tyrkiet, og demokratiets alter vil blive fyldt med knust håb,« siger hun.

De tyrkiske myndigheder har lagt ydmygende billeder af de tilfangetagne kupsoldater ud på sociale medier. I nogle tilfælde ses soldaterne stående i undertøj med blodpletter på krop og i ansigt. På andre billeder ses bagbundne soldater siddende foran et stort portrætbillede af Erdogan, som de tvinges til at se på.

Sideløbende med klapjagten på oppositionselementer i Tyrkiet beskylder den ene tyrkiske minister efter den anden USA for at have en andel i kupforsøget.

Tyrkiet er kun for nylig kommet på god fod igen med Rusland efter nedskydningen af et russisk kampfly i 2015, og nu lægger man sig ud med USA. Tyrkiet vil ifølge Erdogans udtalelser søndag, kræve udlevering af USA-boende medlemmer af den såkaldte Hizmet-bevægelse, der ledes af prædikanten Fethullah Gulen. Tyrkiet forventes også at stille lignende krav til EU-lande.

Arbejdsminister Suleyman Soylu var den første tyrkiske minister til at beskylde USA for at have planlagt kupforsøget.

Efter ham har andre fulgt trop og myndighedernes officielle udmelding er i øjeblikket en mudret salve af beskyldninger, der konstant nævner Gulen-aktivister og den amerikanske administration. Beskyldninger, der accepteres ukritisk af tilhængerne på gaden, og som også fremstiller de lokale kupmagere som agenter for fremmede magter.

»De forræderiske medier«

Søndag eftermiddag spredte myndighedernes lyst til at »rense ud« sig til nogle af de regeringstro medier.

Takvim, der anses for at være loyal over for Erdogan, spurgte på de sociale medier og sin egen hjemmeside om, »tiden ikke er inde til også at ramme de forræderiske mediers ledelser?« Ved siden af spørgsmålet kunne logoerne af en række tyrkiske medier ses.

Nogenlunde samtidig med Takvims spørgsmål kunne journalister citere en tyrkisk regeringskilde for at sige, at en række af de førende Erdogan-kritiske journalister vil blive arresteret inden for de kommende dage.

Laes mere