Mønter som spioner

Leverandører af militærudstyr mistænker mønter for at være sporings-udstyr.

Canada udsteder ofte særudgaver af deres mønter for at gøre opmærksom på formål som kampen mod brystkræft og lignende. Her er det en almindelig canadisk todollar. <p><br>Kilde:<a href='http://commons.wikimedia.org/wiki/Image:Canadian_money_4.jpg'>WikimediaCommons</a>.<p>Med tilladelse jf. <a href='http://www.gnu.org/licenses/fdl.html'>GNU Free Documentation</a> Fold sammen
Læs mere

I mindste tre tilfælde har amerikanske erhvervsfolk i militærindustrien fundet sære canadiske mønter i deres lommer, som de mener indeholdt skjulte sendere.

Ved at spore mønterne kunne personernes færden i teorien kortlægges. Der er tale om folk med relativit høj sikkerhedsclearing, så måske var formålet at finde hemmelige militære anlæg.

De nærmere detaljer om mønternes formål og anvendelse er dog ikke offentliggjort i den Pentagon-rapport, der nævner sagen. Det fremgår ikke, hvem man formoder har anbragt senderen i mønterne - og mønterne i lommerne.

"Ved mindst tre forskellige lejligheder mellem oktober 2005 og januar 2006 har sikkerhedsclearede ansatte hos leverandører til forsvaret på rejse gennem Canade opdaget radiosendere gemt i canadiske mønter, som de bar på deres person," står der i rapporten fra U.S. Defence Security Service.

En unavngiven amerikansk embedsmand siger dog til den canadiske avis Globe and Mail, at rapporten overdriver sagen. Ved nærmere undersøgelse viste møntene sig ikke at indeholde sendere, siger denne kilde, hvilket skulle fremgå af yderligere en rapport i sagen, der ikke er offentliggjort.

En talsmand for den canadiske møntudsteder Royal Mint påpeger, at det ville være en rigtig dårlig spionageplan at udstyre sine sporingsobjekter med mønter. Mønter har det med at blive afleveret videre, så før der var gået et døgn ville man sandsynligvis spore nærmeste avissælger, tigger eller slikkioskejer.