Mød firmaet bag Trump-papirerne

Fusion GPS er et firma, der graver snavs op om politiske modstandere, og metoderne er næsten Richard Nixon værdige, siger kritikere.

Det begyndte med en ukendt republikaner, der ville spænde ben for Donald Trumps præsidentdrømme. Det endte med udokumenterede postulater, der satte gang i sladder i et omfang, der kunne true selve præsidentmbedet. Foto: Bryan R. Smith /AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man bevæger sig ind i en skygge­verden, når man taler om Washing­tonvirksomheden Fusion GPS. Den er stiftet af tre tidligere journalister fra The Wall Street Journal. Det, de beskæftiger sig med, er ikke for sarte sjæle.

Deres kunder både i den politiske og den finansielle verden ønsker ikke for meget opmærksomhed om de opgaver, de giver firmaet. For det er ofte opgaver, der kræver beskidte tricks og en målrettet gåen efter manden og ikke bolden. Der er ofte tale om en modstander, der skal knuses. Intet mindre, og ­ingen metoder er for ekstreme, når opgaven skal udføres.

Fusion GPS er virksomheden bag ugens mest omtalte dokumenter om den kommende præsident Donald Trumps russiske forbindelser. Virksomheden tilhører ikke de mondæne ­politiske tænketanke eller lobbyister, der begge udfører registreret og kontrolleret arbejde for politiske partier og interesseorganisationer. Deres arbejde er ved flere lejligheder ifølge amerikanske dagblade blevet sammen­lignet med den såkaldte »blikkenslager-bande«, der i begyndelsen af 1970erne brød ind i demokraternes lokaler i den berømte Watergate-­bygning for at finde snavs på den daværende præsident Richard Nixons politiske modstandere.

Uden skyggen af bevis

Fusion GPS klarede via en tidligere efterretningsagent at strikke et dokument sammen på basis af formodede rygter, sladder og ondsindet bagtaleri og muligvis efterretninger. Alt sammen udokumenteret. Den skulle bevise tre ting om Trump. At han er en sexgal person, som kan afpresses. At han blev forsøgt hyret som russisk påvirkningsagent, og at hans kampagne var styret fra Rusland udelukkende med et formål – at få en præsident i Det Hvide Hus, der ville adlyde Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Altsammen uden skyggen af bevis, men sirligt udfærdiget i et 35--siders dokument, som adskillige amerikanske politikere og journalister i et par måneder har læst og diskuteret i korridorerne i Washington uden at kunne ­verificere det og uden at kunne finde beviser for påstandene. Sladderen fik til sidst et omfang, der kunne true selve præsidentembedets værdighed. Så de amerikanske efterretningstjenester besluttede at vedlægge et to-siders resumé ved de daglige briefinger, som den fratrædende og den tiltrædende præsident får hver eneste morgen for tiden. Så blev ­Washington chokeret. Og der skal meget til i en by, der altid har været præget af skandaler, intriger, seksuelle forbindelser, magtkampe og måske endda mord, alt sammen det, der får en politisk serie som House of Cards til at ligne et amatørteater.

Ukendt republikaner gav startskuddet

Det begyndte i 2015, da en ukendt republikaner dukkede op på kontoret hos Fusion GPS og kontaktede de tre stiftere, Glenn Simpson, Peter Fritsch og Thomas Catan med en opgave: De skulle finde alt det, de kunne, om Trumps russiske forbindelser. Penge var intet problem. Den ukendte republikaner kendes ikke, men han var ikke ligefrem en fan af Trump og ville gøre alt, hvad han kunne for at bremse ham. Da Trump blev valgt til republikanernes ­endelige kandidat, opgav den ukendte person at fuldføre opgaven. Den blev angiveligt overtaget af demokrater, som også havde en pose penge til at finde oplysninger, der kunne skade Trump, inden det endelige opgør med ­demokraternes kandidat, Hillary Clinton. ­Inden det hele var slut – i slutningen af oktober – endte dokumenterne hos både demokraterne og republikanerne og enkelte journalister i Washington D. C, hos folk, der ofte vågner op til ukendte dokumenter i deres postkasser uden afsender. Men det her var bare helt ­anderledes. Det her kunne være lige så eksplosivt som Watergate-afsløringerne, der førte til Nixons fald. Der manglede bare lige ­beviserne og dokumentationen.

Det var den britiske eks-spion Christopher Steele, som fik opgaven at kontakte sine russiske forbindelser for at stykke et dokument sammen, og Berlingske kunne forleden offentliggøre historien om denne tidligere spion for MI6. Men hvordan firmaet Fusion GPS og ­Steele blev ført sammen, ved man ikke. Den amerikanske virksomhed har ellers ved tidligere opgaver været mere traditionel i deres forsøg på at finde oplysninger. Ofte gennem offentligt tilgængelige kilder eller ved god gammeldags research-teknik, som de tre kendte fra deres tid som journalister.

Virksomheden tager sig af opgaver for ­klienter, der er i klemme i f.eks. retssystemet. Men de påtager sig også opgaver for politiske organisationer eller partier – især demokraterne – eller for store forretningsforetagender.

Primært kunder fra Demokraterne

Fusion GPS har primært Demokrater som kunder. Ifølge konservative medier er Fusion GPS Demokraternes foretrukne virksomhed, når der skal findes snavs på politiske modstandere. Under den nuværende præsident Barack Obamas kampagne i 2008 fik selskabet til opgave at kulegrave forskellige rygter om ­Obamas republikanske modstander Mitt Romenys største donor Frank VanderSloot, som havde været igennem en hård skilsmisse. Firmaet gik langt for at dykke ned i de mere slibrige detaljer om skilsmissen. Det fik for første gang Fusion GPS i offentlighedens søgelys. Virksomheden blev beskyldt for Watergate-lignende metoder midt under en brutal valgkamp. De brugte alle metoder til at finde VanderSloots svage sider angiveligt på bestilling af Demokraterne.

Virksomhedens stifter, Glenn Simpson, forsvarede sig med, at VanderSloot var et legitimt mål, fordi han var en af Romneys donorer og havde givet en mio. dollar til kampagnen gennem en såkaldte super-pac, skriver det konservative website The Weekly Standard. Pengene fra VanderSloot skulle bruges til at angribe homoseksuelles rettigheder. Men det var første gang, man så, at virksomheder som Fusion GPS også fik til opgave at finde snavs på folk, der donerede penge til politiske kampagner.

Selskabet har også haft opgaver for blandt andet den amerikanske mødrehjælp, Planned Parenthood, som har været i en politisk storm, efter at nogle af deres ansatte blev anklaget for at sælge abortfostre til forskning. Fusion GPS fik til opgave at finde ud af, hvem folkene bag en video, der angiveligt viste fostersalget, var. Virksomheden skulle gennemgå samtlige videoer og se, om de var redigeret på en sådan måde, at det gav et falsk billede af, hvad der egentlig foregik på de skjulte optagelser.

Politisk stormvejr

Så Fusion GPS har de seneste år påtaget sig en lang række opgaver, som har fået virksomheden i søgelyset, og det er både godt og skidt for en virksomhed af den her type. For selskabet opererer uden for den kontrol, der er med lobbyister, som skal registrere det arbejde, de udfører især for fremmede lande. Fusion GSP er blevet beskyldt for at forsøge at omgå reglerne om netop udenlandsk indflydelse, hvilket er blevet tilbagevist. Selskabet blev anklaget for at gå til grænsen, da de påtog sig en opgave fra en russisk forretningsmand, Denis Katsijev, som sidste år hyrede firmaet til at finde ud af, hvordan han kunne slippe ud af en truende retssag i USA om hvidvask af penge. Det var – mente myndighederne – en sag, der krævede registrering. Men det afviste Fusion GPS, skriver The Daily Caller – et konservativt web-site i Washington.

Der er heller ingen tvivl om, at Fusion GPS nu er i et politisk stormvejr uden sidestykke, fordi firmaet gentagne gange har påtaget sig opgaver af den her slags. Det, der irriterer ­Republikanerne, er, at en ukendt republikansk person startede den her undersøgelse hos en virksomhed, som arbejder for Demokraterne. Men i dagens Washington er alt muligt. Og alt er umuligt. Ingen ved, hvem fjenden er.