Modstridende meldinger om arrestordre mod Puigdemont

Fyret catalansk separatistleder hævder at være begæret udleveret til Spanien. Spansk domstol benægter.

Carles Puigdemont ved en pressekonference i Bruxelles tirsdag. Torsdag aften hersker der usikkerhed om, hvorvidt Spanien formelt har krævet ham udleveret. Reuters/Yves Herman
Læs mere
Fold sammen

Der hersker torsdag aften usikkerhed om, hvorvidt en spansk domstol i Madrid har afsagt kendelse om, at den afsatte præsident for Cataloniens selvstyre er begæret anholdt og udleveret fra Belgien.

Carles Puigdemonts belgiske advokat, Paul Bekaert, sagde ved 21.30-tiden til det belgiske medie VRT, at arrestordren var udstedt. Han angav sin klient som kilde til oplysningen.

Kort før 23.00 er der kontramelding fra det spanske retsvæsen. Nyhedsbureauet Reuters citerer en højtstående, unavngiven kilde ved domstolen for oplysningen om, at der ikke er truffet en beslutning.

Allerede tidligere på aftenen var der på samme vis modstridende meldinger om, hvorvidt ordren er afgivet.

Først meldte den spanske avis La Vanguardia og andre spanske medier, at beslutningen var truffet. Siden blev den melding også nedtonet - og i nogle medier helt afblæst.

Efter meldingen fra Puigdemonts belgiske advokat har premierministeren i den flamske region i Belgien allerede nået at kommentere sagen.

Premierminister Geert Bourgeois siger til mediet VRT, at det "går mere end alt for vidt, når man begynder at fængsle demokratisk valgte regeringsledere".

Bourgeois opfordrer EU til at gå ind i sagen.

»Politiske uenigheder skal løses politisk med dialog og med demokratiske instrumenter som valg,« siger premierministeren til VRT.

Det står klart, at den spanske anklagemyndighed har bedt dommer Carmen Lamela om at give politi i det øvrige Europa besked om at pågribe den catalanske leder og fire af hans eksministre.

De fem dukkede i tirsdags op i Belgien, og de fulgte derfor ikke rettens opfordring til at møde op til retsmøde torsdag i den spanske hovedstad, Madrid.

De efterforskes af spanske myndigheder for oprør og undergravende virksomhed i forbindelse med folkeafstemningen 1. oktober om regionen Cataloniens løsrivelse fra Spanien.

Ni andre tidligere catalanske ministre var med i retten. De blev alle varetægtsfængslet - den ene dog med mulighed for at blive løsladt mod at betale en kaution på 50.000 euro.

Torsdag aften stillede Puigdemont krav om, at de varetægtsfængslede ministre løslades, skriver nyhedsbureauet AFP.

»Jeg kræver ministrenes og vicepræsidentens løsladelse,« sagde han fra sit opholdssted i Belgien til catalansk tv.

/ritzau/