Moderna udvikler en 2-i-1 enkeltdosis vaccine, som både virker på corona og influenza

Den amerikanske vaccineproducent Moderna kunne i dag offentliggøre, at man arbejder på en ny, effektiviseret version af den vaccine, vi får herhjemme i dag.

A health worker prepares a dose of the Moderna Covid-19 vaccine at a convention hall in Banda Aceh on August 30, 2021. (Photo by CHAIDEER MAHYUDDIN / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: CHAIDEER MAHYUDDIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ét skud, så behøver du ikke vaccineres det næste år.

Det er en fremtid, mange kunne drømme om, i en tid spækket med coronamutationer og tostiks-vacciner. Og lige netop det vil den amerikanske vaccineproducent Moderna nu lave om på.

Moderna kunne nemlig i dag meddele, at være gået i gang med at udvikle en enkeltdosis vaccine ved navn mRNA-1073, som både skulle kunne være effektiv mod corona og almindelig influenza.

»Vores største prioritet som en virksomhed lige nu er, at bringe en pan-respiratorisk årlig booster vaccine til markedet, hvorefter vi planlægger altid at skræddersy og opgradere,« sagde den administrerende direktør i Moderna, Stéphanie Bancel, på Modernas såkaldte R&D-dag.

R&D-dagen er en form for præsentation for virksomhedens aktionærer, og disse har god grund til at være tilfredse. Kort efter udmeldingen fra Moderna steg aktierne med mere end fem procent.

Man benytter sig også af Moderna-vaccinen i det danske vaccinationsprogram. Her er der dog tale om den første udgave, der kræver både et første og andet stik.

Med den mulige nye vaccine, siger Moderna, at man én gang årligt vil vaccinere folk for den mest aktuelle coronavariant og for den årlige influenza i omløb.

Allerede tilbage i april luftede Bancel på et pressemøde de tidlige planer for den kombinerede vaccineløsning.

»Det, vi prøver at gøre hos Moderna, er faktisk at få en influenzavaccine i klinikken i år, og så kombinere vores influenzavaccine med vores covid-19-vaccine, så man kun skal have ét boost ved sin lokale CVS-butik (amerikansk apotek, red.) (...) hvert år ville dette beskytte mod den aktuelle covidvariant og influenzastamme,« forklarede hun.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har den nuværende Moderna-vaccine en effekt på 94 procent.

I øjeblikket indgår to vacciner i det danske vaccinationsprogram. Det drejer sig om producenterne Pfizer/BioNTech og Moderna. Du kan læse mere om vaccinerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.