Mobilfest i EU møder kritik fra både forbrugere og teleselskaber

Fra juni næste år vil de europæiske forbrugere som minimum kunne bruge mobilen i et andet EU-land i 90 dage årligt uden at blive ramt af roamingtakster. Hverken forbrugerorganisationer eller teleselskaber er dog tilfredse.

Fra juni næste år vil europæiske forbrugere årligt kunne bruge mobilen i et andet EU-land i 90 dage uden at skulle betale roamingtakster. / AFP PHOTO / BERTRAND GUAY Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTRAND GUAY

BRUXELLES: Der er svært at finde en politiker i Bruxelles, der ikke ser afskaffelsen af teleselskabernes roamingtakster for udlandstelefoni som et af EUs vigtigste borgernære resultater de seneste år.

Priserne har allerede fået et ordentligt gok nedad i år som led i nye EU-regler, og fra juni næste år skal roamingtakster helt ophøre med at eksistere, så man kun betaler den normale takst i ens abonnement for at ringe, sende tekstbeskeder og gå på internettet, når man er i et andet EU-land.

Men et totalforbud mod roamingtakster bliver det alligevel ikke til, fordi det ville kunne føre til, at man bare kunne købe et abonnement i det billigste EU-land og så bruge det, selv om man opholdt sig det meste af året i et andet EU-land.

Derfor har EU-Kommissionen nu fremlagt en plan, der skal sikre, at det i praksis bliver gratis for stort set alle forbrugere at bruge mobilen på ferie, uden at det kan misbruges. Men hverken forbrugere eller teleselskaber er umiddelbart tilfredse med det kompromis, som EU-Kommissionen selv kalder »fair«.

Forbrugerne bliver årligt garanteret minimum 90 dages brug af mobilen i andre EU-lande uden de roamingtakster, der har givet ferien et grimt efterspil for en del personer de seneste år. Heraf op til 30 dage i træk, hvilket skulle sikre, at kun de allerfærreste stadig vil kunne blive ramt af roamingtaksterne.

»Vi har sat nogle regler for at undgå misbrug, så du ikke kan bruge dit hjemmeabonnement i en anden medlemsstat permanent. Et overvældende flertal af forbrugerne rejser mindre end 90 dage om året i EU,« forklarede EU-Kommissionens talskvinde for teleområdet, Nathalie Vandystadt, tirsdag.

Til Politico.eu siger talsmand Johannes Kleis fra den europæiske forbrugerorganisation BEUC, at EU-Kommissionen »sætter barren for lavt« med de 90 dage, fordi det så ikke er et 100 procent farvel til roamingtakster i EU.

De europæiske teleselskaber har omvendt arbejdet hårdt for mindre end 90 dage, og de frygter nu, at det kan ramme indtjeningen hårdt.

Ifølge en rapport fra Deloitte kom så meget som fem-seks procent af de tyske teleselskabers omsætning eksempelvis tidligere fra roamingtakster.

»Jeg har forståelse for, at man politisk har villet gøre noget, fordi det har været et problem for forbrugerne. Men jeg mener, at grænsen er sat for højt med 90 dage. Det går direkte fra bundlinjen, og derved får teleselskaberne lavere incitament til at foretage de investeringer i bredbånd og mobil dækning, som Europa har brug for. I stedet burde man gøre noget ved de engrospriser, som fx danske teleselskaber skal betale til tyske og franske teleselskaber, for at den danske kunde kan bruge det tyske eller franske net. Det ville hjælpe meget mere på konkurrencen end bare at regulere slutprisen ned,« siger Jakob Willer, der er direktør i brancheorganisationen Teleindustrien.

Udspillet skal nu diskuteres med EUs medlemslande inden endelig vedtagelse, som forventes inden årets udgang.