Mitt Romney i angreb på Trump: Det er mislykkedes for Præsidenten at lede et splittet land

I en klumme gør den tidligere republikanske præsidentkandidat det klart, at han er kritisk over for præsidentens lederskab.

Det er ikke første gang, at Mitt Romney kritiserer Trump. Under valgkampen i 2016 kaldte han Trump for en »fupmager«. Han havde selv stillet op til præsidentposten to år tidligere – i 2012 – og tabt til Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlo Allegri

Trump har svigtet USAs allierede og har ikke formået at forene et splittet land. Det mener Republikaneren Mitt Romney, som torsdag bliver ny senator for Utah i Kongressen.

I en klumme i Washington Post lover den kommende senator, at han vil sige fra over for Trumps politik og retorik i de kommende år:

»Jeg har ikke tænkt mig at kommentere ethvert tweet eller enhver lille fejl. Men jeg vil sige fra over for væsentlige udsagn og handlinger, som er splittende, racistiske, sexistiske, imod immigration, uærlige eller ødelæggende for demokratiske institutioner,« skriver Romney i klummen.

Det er den seneste måneds politiske problemer i Det Hvide Hus, der har fået Mitt Romney til at skrive klummen. Mens forsvarsministeren, Jim Mattis, og stabschefen, John Kelly, begge har forladt regeringen, har Trumps lederskab taget et »dybt dyk«, skriver han. Det er blandt andet Trumps beslutning om at trække tropperne hjem fra Syrien og Afghanistan et eksempel på, skriver han.

»Alt i alt har hans adfærd de seneste to år, og særligt hans handlinger den seneste måned, været bevis på, at præsidenten ikke har kunnet leve op til sin opgave,« skriver han.

Men det er ikke alt, Trump har gjort forkert, understreger republikaneren dog også. Romney støtter præsidenten, både i hans skattepolitik, hans hårde kurs over for Kina og i udpegningen af konservative dommere. Det er alt sammen noget, Republikanerne har villet have i årevis, skriver han. Men:

»Langt hen ad vejen er det præsidentens opgave at tegne en nations karakter. En præsident skal forene os og inspirere os,« skriver han og forklarer, hvordan præsidenten både skal udvise ærlighed og integritet samt løfte den nationale debat med respekt og høflighed:

»Med et land, der er så splittet, forarget og vredt, er en præsident med de kvaliteter helt uundværlig. Og det er i denne henseende, at den siddende præsidents mangler har været mest tydelige,« skriver han.

Det har resten af verden også opdaget, mener Romney, der er bekymret for, hvilke konsekvenser Trumps America First-politik kan få for USAs rolle i international politik. Han henviser til en undersøgelse fra Pew Research Center, der i 2016 viste, at 84 procent af de adspurgte respondenter – fra Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Canada og Sverige – stadig troede på, at præsidenten ville gøre »det rette« i international politik. Et år senere var antallet af tillidsfulde europæere i undersøgelsen faldet til 16 procent. Han frygter, at dette kan få USAs allierede i Asien og Østeuropa til at kigge mod Rusland og Kina for støtte i stedet.

Det er ikke første gang, at Romney siger fra over for Trump. Under valgkampen i 2016 kaldte han Trump for en »fupmager,« der forsøgte at narre USAs befolkning. Romney havde selv stillet op til posten fire år tidligere, i 2012, men tabte til Barack Obama.